פרס מחליש את הסיפור? נחביא אותו

הכתב המדיני של חדשות 2 מטיל על סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי את האחריות ל"סערה המדינית", שבדרך, בעקבות נייר "מזמין קטטה" שהפיצה לנציגויות ישראל בעולם. למה לעובדה שלמעשה מדובר בנייר של שר החוץ לשעבר שמעון פרס אין רמז בדיווח?

אודי סגל "חושף" (צילום מסך חדשות 2)

 

"אודי סגל, אתה חושף הערב את מה שנראה כמו הסערה המדינית הבאה".

במילים אלו פתח מגיש המהדורה המרכזית של חדשות 2, דני קושמרו, את ההפניה לדיווחו של הכתב המדיני אודי סגל, אודות מסמך המדיניות שהפיץ משרד החוץ לנציגויות ישראל בעולם, לפיו, ההתנחלויות אינן סותרות את החוק הבינלאומי. ("הסערה המדינית הבאה: "ההתנחלויות חוקיות", בסרטון החל מהדקה 16:40):

"בהחלט," עונה סגל לקושמרו, ומתחיל לספר על הנייר, "ביוזמתה של סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי, שהנחתה את הצוות המשפטי של המשרד לרענן את המסמך המשפטי והוא קובע כך:"

כאן מגולל סגל את עיקרי הנייר שזה עתה "חשף", נייר שנשמע (שמא מושמע) לאוזני הצופים, כביטוי נוסף לעמדתה הנצית של חוטובלי. מהדיווח עולה הרושם שהנייר מהווה תפנית במדיניות הדיפלומטית של ישראל, העוברת לתבוע זכות מלאה לריבונות על כל שטחי יהודה ושומרון, ואף צפוי לחולל "סערה מדינית". כדי לחזק את התחושה שמדובר בפנייה דיפלומטית חדה ימינה מהקו שנהג עד כה, קושר סגל את השינוי בהמלצות הדו"ח שהגיש לממשלה השופט בדימוס אדמונד לוי,  לפני כשלוש וחצי שנים. כך סגל:

זה העובדות. בשורה התחתונה דני, זהו נייר הגנה המבוסס כמעט כל כולו על הטיעונים של דו"ח אדמונד לוי… הסכנה המדינית בנייר, הוא מזמין עימות, מזמין קטטה

מילה אחת קטנה, הנחבאת בתוך דיווחו של סגל, מרמזת להטייה הבולטת המאפיינת דיווח זה, והמילה הזו היא כמובן המילה "לרענן".

שכן הכתב המדיני של חדשות 2 יודע היטב, שהנייר שהפיצה חוטובלי לנציגויות, אינו אלא אותו נייר, לפחות מבחינת המהות, אותו הפיץ לנציגויות ישראל לפני כ 14 שנה שר החוץ שמעון פרס.

בחינה מדוקדקת של הנייר הישן, שהפיץ פרס, לעומת הנייר החדש שהפיצה חוטובלי, מעלה שלהוציא השמטת הטענות הישראליות לגבי רצועת עזה, (שחדלו להיות  רלוונטיות לפני כעשור), ועיבוי פרק רקע על הקשר ההיסטורי של העם היהודי לאדמתו, כמבוא לטיעונים עצמם, הנייר במהותו זהה.  בשני הניירות עולות אותן טענות משפטיות, לפיהן לישראל "תביעות קניין תקפות ביחס לשטחי יהודה ושומרון" בשל העובדה שהשטח לא נכבש מישות מדינית המחזיקה בריבונות לגיטימית על השטח. לפיכך, ובשל נימוקים נוספים, האיסור המוזכר באמנת ז'נבה הרביעית על העברת אוכלוסיה לשטח כבוש, אינו חל במקרה זה. 

מסקנות דו"ח אדמונד לוי, מאליו מתברר, אינן קשורות לעניין כלל, כיוון שכשכתב את הנייר המקורי משרד החוץ של פרס, עדיין היה השופט העליון אדמונד לוי  בשיא הקריירה שלו כשופט פעיל.

'פרספקטיבה': אודי סגל, אתה הרי יודע שחוטובלי לקחה נייר ישן של פרס, והפיצה אותו מחדש כשהוא נושא את אותה מהות בדיוק. למה להציג זאת כ"חשיפה" של נייר ש"יעורר סערה מדינית" ו"יזמין עימות וקטטה"?

אודי סגל: ציינתי שמדובר "ברענון של מסמך". בטלוויזיה יש בכל זאת רק דקה, ולא היה זמן להיכנס להיסטוריה של המסמך. זה לא נועד להסתיר משהו. למרות זאת ציינתי שמדובר ברענון מסמך קיים. לא מסכים עם הטענה שאין כאן חדש. העניין הוא לא עצם המסמך אלא ששולחים אותו מחדש לשגרירויות עם הנחייה להעלות אותו בפגישות… המהלך הוא לא רק משפטי, אלא גם הסברתי, מבחינת הניסיון לשים את זה על סדר היום. יש הבדל בין מסמך שקבור באתר משרד החוץ בין אלפי מסמכים, לבין מסמך שנשלח לכל השגרירויות.

לגבי דו"ח אדמונד לוי. אני הפרדתי בדיווח שלי ואמרתי "עד כאן העובדות". המילה "למעשה" היא הפרשנות שלי. ושוב מדובר בטלוויזיה, ולא ניתן להכניס הכל. יש כאן מהלך מאד מוזר, בו ממשלת נתניהו ממנה וועדה, ואז לא עושה עם הדו"ח כלום. מכיוון שציפי חוטובלי מאמינה גדולה בדו"ח אדמונד לוי,  יש כאן הכנסה של דו"ח אדמונד לוי ללא המסקנה שלו. זאת הייתה פרשנות.

הפרשנות השנייה הייתה שזה מזמין תגרה. ברגע שאתה מעלה את המסמך מן האוב, עושה לו רענון ומתיחת פנים, שולח לשגרירויות ואומר לשגרירים שבפגישותיהם עם עמיתיהם מאירופה עליהם  "להעלות את הטיעונים המשפטיים", יש פה מהלך דיפלומטי. המהלך הוא לא העניין המשפטי, אלא העניין הדיפלומטי.

להערכתי יש פה עניין בעל חשיבות שיעורר כותרות והדים. אבל לפעמים גם אני שוגה. אני מצאתי את זה נורא מעניין.

 

 

למאמר זה התפרסמו 8 תגובות
Loading Gif... לפתיחת כל התגובות
  1. עיתונאות מתחילה ומסתכמת בניסוח העובדות.

    "פרשנים" יש לנו למכביר,
    פרשנות איננה עיתונאות,
    אלא סוג של פטרנליזם (אנחנו הצופים חייבים פרשנים, שאם לא כן, לא נבין את המציאות),
    ואודי סגל, הוא אחד מפרשני החצר של "שמש-העמים"…

  2. חייבים גם לתת פה קרדיט לאודי סגל שנתן תגובה עניינית ורצינית.

    • "למה לעובדה שלמעשה מדובר בנייר של שר החוץ לשעבר שמעון פרס אין רמז בדיווח?" (ציטוט מהמאמר). ובכן, מר סגל ניסה קצת להטעות את הציבור או לא? כולם יודעים כמובן שטלוויזיה (שאר סוגי המדיה מחקים אותה)זה מכירות ולא מכובדות במיוחד, אבל העיתונאים דורשים שיכבדו ויעריצו אותם, לא? עד שצצה 'בעיה פעוטה' של הסתרת עובדות, ואז פתאום העיתונאי הנכבד מגלה לנו ש"בטלוויזיה יש בכל זאת רק דקה, ולא היה זמן.. ". אז מה מר סגל ועמיתיו משדרים כול הזמן? אוי עכשיו הבנו.

  3. כך או כך, מאמר ראוי.
    העברתם ביקורת, הבאתם תגובה ראויה.
    כל הכבוד.

  4. אני דווקא השתכנעתי מהנימוק שאומר שחשיבות המסמך אינה במקוריות שלו אלא בכך שהוא בכלל עבר רענון ונשלח שנית. כשלוקחים מסמך בן 14 שנה ומעלים את תוכנו לסדר היום, יש בכך משמעות גדולה אפילו אם המסמך אינו מקורי.

  5. תירוץ קלוש ביותר. ההבדל בין:
    "ביוזמתה של סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי, שהנחתה את הצוות המשפטי של המשרד לרענן את המסמך המשפטי והוא קובע כך:"

    לבין:
    "ביוזמתה של סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי, שהנחתה את הצוות המשפטי של המשרד לרענן את המסמך המשפטי שכתב שמעון פרס בזמנו, והוא קובע כך:"

    הוא פחות משניה. האיש, לדעתי, ידע היטב מה הוא עושה, ולא יכל להתאפק מלוותר על היושרה המקצועית שלו, כדי "להכניס" לאויבים פוליטיים .

  6. פעם עיתונאות היתה דיווח. עיתונאות היום זה זה לדווח, ואז "לפרשן" בהרחבה כדי לעורר ריב ומדון.
    אחרי זה הם מתפלאים למה שונאים אותם.

הצהרת נגישות

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.
Ez accessibility wheelchair logo

נגישות