האיש מת

הסיקור התקשורתי את פטירתו של הרב עובדיה יוסף, שלא היה אלא זר חבצלות מתוכנן, מוכן ומזומן, הבליט חריג מעניין אחד: בעוד שכל כלי התקשורת הממוסדים בישראל בחרו לתאר את האירוע באחד משני ביטויים – 'נפטר' או 'הלך לעולמו', בעיתון 'הארץ' הרב עובדיה פשוט מת.

 

אצל כלי התקשורת מאקו, Ynet , וואלה!, גל"צ, רשות השידור, וישראל היום,  הלך הרב עובדיה יוסף לעולמו.

מקור הביטוי 'הלך לעולמו' – קיצור הביטוי 'הלך לבית עולמו' – המופיע בספר קהלת, מתאר את הליכתו של אדם לבית עולמו, כלומר לביתו הנצחי – אל קברו. אחרים רואים בביטוי זה הליכה לעולמו הבא, בהתאם לאמונה היהודית המאמינה בחיי עולם הזה ובחיי עולם הבא.

 

אצל כלי התקשורת מעריב, גלובס, ונענע 10, הרב עובדיה נפטר.

 

מקור הביטוי 'נפטר' הוא בביטוי התלמודי 'נפטר מן העולם' (כתובות, ק"ד, ע"א), המתאר מות צדיק. פרשנות אחרת מייחדת את הביטוי 'נפטר' ליהודים בלבד, כיוון שהפטירה היא מעול מצוות, בו מחויב כל יהודי לאורך כל חייו, ומעול זה הוא נפטר במותו.

 

כך או כך, נפטר או הלך לעולמו, מקורם היהודי של הביטויים האלה, כמו גם המעודנות היחסית שלהם, הועדפו על ידי עורכי תיק החבצלת (תיק הסיקור התקשורתי המוכן מבעוד מועד לסיקור מותה הצפוי של אישיות ציבורית הנוטה למות), בכל כלי התקשורת הממוסדים בישראל, שהכינו חבצלת לרב עובדיה.

 

למעט כלי תקשורת אחד – עיתון הארץ, בו, כאמור, הרב פשוט מת. מת במובן התפגר.

 

מי שעוקב אחר הקודים הלשוניים של 'הארץ', המבטאים אידיאולוגיה ואמונות שאינן נופלות באדיקותן ובקנאותן מהאמונות הדתיות, לא אמור להתפלא. כבר לפני כחמש שנים התפרסם בעיתון מאמר מקיף ("יהודי נפטר, גוי מת", 'הארץ', 15.10.2008), בו מאשים העיתון את הנוקטים בביטויים 'נפטר' או 'הלך לעולמו' בבואם לתאר מותו של יהודי, בלא פחות מאשר "גזעון של השפה", שכן "האבחנה הלשונית המפוקפקת," כך 'הארץ', בין הפועלים המעודנים 'נפטר' או 'הלך לעולמו', לבין הפועל הסתמי והקשה 'מת', היא "פלפול דתי לאומני ומתחסד…המעמיד את רוב המין האנושי על מדרגה נחותה אחת עם בעלי החיים, ומייחדת לעומתם את בני העם העליון".

 

וכל כך למה? כיוון שכותב המאמר ב'הארץ' מצא גם מקורות יהודיים שבהם מתוארים יהודים  כ'מתים', וגויים כ'נפטרים', מה שמוכיח, מעל לכל ספק כמובן, את כוונותיהם הגזעניות והמתנשאות והלאומניות הרעות, של כל שאר כלי התקשורת בישראל.

 

יהי זכרו של הרב עובדיה ברוך.

עדכון מה-8.10:

יום לפני פטירתו של הרב עובדיה (6.10), 'הארץ' כתב על שני אנשים נוספים שסיימו את חייהם. האחד הוא גנרל וייטנאמי עליו נכתב ב'הארץ' שהוא "הלך לעולמו", והשני, מבקר ספרות גרמני, אשר גם הוא, על פי לשון 'הארץ', "הלך לעולמו".

למאמר זה התפרסמו 0 תגובות

הצהרת נגישות

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.
Ez accessibility wheelchair logo

נגישות