'ידיעות אחרונות': מצב ישראל בדעת הקהל האמריקנית "בשפל"

לפי איתמר אייכנר, ההפגנות הפרו-פלסטיניות באמריקה מוכיחות שדעת הקהל שם פונה נגד ישראל. הסקרים דווקא מספרים סיפור אחר

מסיהת העיתונאים של נתניהו ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ, בשבוע שעבר. צילום: לירי אגמי/פלאש90

בטורו ב'ידיעות אחרונות', איתמר אייכנר מוחה על הישארותו של ראש הממשלה נתניהו בארה"ב בסוף השבוע. נתניהו צפה בשחרור החטופים אור לוי, אוהד בן עמי ואלי שרעבי מהסוויטה היוקרתית בוושינגטון – מה שאייכנר מכנה "הניתוק במרעו".

אך אייכנר טוען שזהו אינו מופע הניתוק היחיד שהפגין נתניהו. ישנן דוגמאות נוספות הממחישות עד כמה ראש הממשלה התנתק מהמציאות. אחת מהן היא תפיסתו השגויה בנוגע לדעת הקהל האמריקנית על ישראל:

המחשה אחת לכך הגיעה בהצהרה המשותפת של נתניהו עם יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון, כשראש הממשלה סיפר שרוב מוחץ של האמריקאים תומכים בישראל. "כששיירת הלימוזינות שלי עברה ברחוב", הוא אמר, "ראיתי את האמריקאים מניפים בוהן של תמיכה בישראל". הוא לא הזכיר את ההפגנות שליוו את הביקור שלו בוושינגטון של מאות פרו-פלסטינים, שהניפו דגלי פלסטין, והוא מתעלם מכך שמצבנו בדעת הקהל בארה"ב בשפל אחרי שאיבדנו את תמיכתם של קהלים שלמים, בעיקר של הדור הצעיר.

בניגוד לנתניהו הטוען כי רוב האמריקאים תומכים בישראל, אייכנר טוען כי אין זה כך – ומצבה של ישראל שם נמצא "בשפל". הראשון מציג כראיה את הבהונות שהונפו לעברו על ידי אמריקנים מהשורה, והשני מציג את דגלי פלסטין שהונפו בהפגנות פרו-פלסטיניות. לדעתנו, מדובר במתודולוגיות גרועות למדי לבחינת דעת קהל, ואנו מעדיפים לבדוק סקרי דעת קהל עדכניים, שבוצעו על ידי מכוני מחקר מקצועיים.

אז מה הסקרים אומרים? נעבור על כמה מהסקרים הרציניים והעדכניים ביותר שבדקו את התמיכה האמריקנית בישראל בחודשים האחרונים.

הראשון הוא סקר YouGov וה'אקונומיסט' מאוקטובר 2024, ששאל מדגם מייצג של הציבור האמריקני. לשאלה עם מי אתה מזדהה יותר – עם הישראלים או הפלסטינים – 32% השיבו כי הם מזדהים יותר עם הישראלים, 15% מזדהים עם הפלסטינים, ו-28% מזדהים עם שני הצדדים במידה שווה. שאר הנשאלים השיבו כי אינם בטוחים.

נמשיך. סקר הרווארד-האריס שפורסם באמצע ינואר 2025 העלה כי ל-42% מהאמריקנים יש דעה חיובית על ישראל, לעומת 30% בעלי דעה שלילית. לשאלה במי אתה תומך יותר בסכסוך, בישראל או בחמאס, 79% ענו כי הם תומכים בישראל לעומת 21% שתומכים בחמאס. מן הראוי לציין כי לא נרשמו הבדלים משמעותיים בתמיכה בין דמוקרטים, רפובליקנים ועצמאיים, או בין קבוצות הגיל השונות.

סקר נוסף, שפורסם בסוף ינואר 2025 ונערך על ידי חברת Schoen Cooperman Research עבור ארגון פרו-ישראלי, גילה גם הוא תוצאות דומות: ל-44% מהאמריקנים יש דעה חיובית על ישראל לעומת 34% בעלי דעה שלילית; ול-48% יש דעה חיובית על הישראלים, לעומת 26% המחזיקים בדעה שלילית על הציבור הישראלי. רוב הנשאלים, אגב, הביעו דעה שלילית על ממשלת ישראל.

יתר על כן, באותו סקר 70% מהנשאלים השיבו כי לישראל יש זכות להגן על עצמה מפני חמאס וחיזבאללה – לעומת 14% שהתנגדו לכך; 62% הסכימו עם עמדת ישראל שחמאס צריך להסתלק מעמדת כוח (לעומת 16% שהתנגדו); 62% תמכו בתגובה ישראלית לתוקפנות האיראנית (19% בלבד מתנגדים); ו-62% הסכימו שארה"ב צריכה להישאר בת-ברית הדוקה של ישראל (19% התנגדו).

לסיכום: לא, מצבה של ישראל בדעת הקהל האמריקנית אינו מצוי בשפל. נתניהו צודק בסוגיה זו. הפעם, היה זה דווקא כתב 'ידיעות' איתמר אייכנר שהפגין ניתוק מהמציאות.

למאמר זה התפרסמו 0 תגובות

הצהרת נגישות

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.
Ez accessibility wheelchair logo

נגישות