'ישראל היום': רק השמאל הקיצוני תומך בהקמת ועדת חקירה ממלכתית

וזה דווקא נכון, אם אתם מוכנים להגדיר את רובו המוחלט של הציבור כ"שמאל קיצוני"

נשיא ביהמ"ש העליון יצחק עמית. צילום: יונתן סינדל, פלאש90

על גבי דפי 'ישראל היום', פורס ההיסטוריון פרופ' אברהם פאוסט את משנתו בנוגע לצורך לחקור את מחדל השבעה באוקטובר:

המחדל שאירע בשמחת תורה תשפ"ד, 7 באוקטובר 2023, דורש חקירה מקיפה.

השאלה כמובן, היא מי יחקור את המחדל וכיצד. פאוסט מתנגד בתוקף להקמת ועדת חקירה ממלכתית, שתמונה בהתאם לחוק על ידי נשיא בית המשפט העליון. הוא מכנה ועדה כזו בשם "ועדת טיוח ממלכתית", ומוסיף:

בקצה השמאלי של המפה הפוליטית ובקרב הדרגים המקצועיים המזוהים עם מחנה זה יש דרישה לוועדת חקירה ממלכתית דווקא … מנגד, הימין מתנגד בתוקף לוועדה שימנה הנשיא החדש והשנוי במחלוקת של בית המשפט העליון, שכן יצחק עמית נתפס כדמות פוליטית, ולרבים אין אמון בו.

לא נלאה אתכם בנימוקיו של פרופ' פאוסט נגד הקמת ועדת חקירה ממלכתית, עליהם ניתן להתווכח כמובן. כן נתעכב על טענתו, לפיה הקריאה להקמת ועדה כזו היא נחלתו של "הקצה השמאלי של המפה הפוליטית". מדובר בטענה שקרית בעליל – אלא אם פאוסט סבור כי רוב רובו של הציבור משתייך לשמאל הקיצוני.

זאת מכיוון שכל הסקרים שנערכו בשנה האחרונה – ופורסמו בנושא סקרים רבים, מטעם ארגונים, כלי תקשורת ומכוני סקרים שונים מראים שרוב מוחלט בציבור הישראלי תומך בהקמת ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת המחדל. ככל שחיפשנו, לא הצלחנו למצוא ולו סקר בודד בו שיעור התומכים נמוך מ-51 אחוזים – ובדרך כלל הוא היה גדול מכך בהרבה.

חשוב לציין כי גם כשמשמעות הצעד של הקמת ועדת חקירה ממלכתית – כלומר, שהיא תמונה על ידי נשיא בית המשפט העליון – מוסבר לנשאלים בסקר, התמונה לא משתנה באופן משמעותי. למשל, סקר אוניברסיטת רייכמן שנערך בנובמבר האחרון שאל את המשתתפים מי צריך למנות את חברי הוועדה – 48% (רוב מוחץ מקרב בעלי הדעה) אמרו כי זה צריך להיות נשיא בית המשפט העליון. בנוסף, סקר 'וואלה' מסוף השבוע האחרון שאל במפורש על "הקמת וועדת חקירה ממלכתית לאירועי השבעה באוקטובר שתמונה על ידי נשיא בית המשפט העליון" – רעיון שזכה לתמיכת 62% מהנשאלים.

טענה הנשמעת לעתים מקרב תומכי הממשלה היא שהסקרים הרבים המוזכרים לעיל נערכו על ידי ארגונים או ערוצים מהשמאל, שמטרתם היא לקדם את ועדת החקירה הממלכתית, וככאלה הם אינם באמת משקפים נאמנה את דעת הקהל. לטענה זו היה משקל אם היא הייתה לפחות מציגה סקר מקצועי מטעם גוף "ימני" שמציג תוצאות שונות.

אך אין סקר שכזה. אין פלא אפוא שערוץ 14 מעולם לא ערך סקר (או שאולי הוא ערך אך לא פרסם את תוצאותיו) בו הוא שאל את המשתתפים האם הם תומכים בהקמת ועדת חקירה ממלכתית לחקר השבעה באוקטובר.

לסיכום: רוב מוחלט מהישראלים תומך בקמת ועדת חקירה ממלכתית לחקר מחדלי השבעה באוקטובר. שיוך הקריאה הזאת לשמאל הקיצוני אינו אלא ניסיון לדה-לגיטימציה לעמדה רווחת ומקובלת בציבור הרחב.

למאמר זה התפרסמו 0 תגובות

הצהרת נגישות

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.
Ez accessibility wheelchair logo

נגישות