צפירת ההרגעה המוזרה של התקשורת הישראלית

כמה כלי תקשורת קפצו על הצהרת המודיעין האמריקני ש"איראן לא בונה נשק גרעיני". למרבה המבוכה, לא הבינו כלל מה דיווחו וכהרגלם הטעו את הציבור

עלי חמינאי. צילום: לשכת המנהיג העליון האיראנית

ביום רביעי האחרון, תחת הכותרת "איראן לא בונה פצצה", דיווחה ציפי שמילוביץ חדשה מרעישה:

ראש הממשלה נתניהו מרבה להזהיר מהגרעין האיראני, ואילו נשיא ארה"ב טראמפ מרבה לאיים על איראן. אך לפי רשויות המודיעין של האחרון, התמונה היא מעט אחרת.

הדו”ח השנתי של קהילת המודיעין של ארה"ב שפורסם אתמול קובע כי "איראן אינה בונה פצצה גרעינית".

הכצעקתה? האמנם נתניהו סתם הפחיד אותנו מהגרעין האיראני כל השנים? האם הדו"ח של קהילת המודיעין האמריקנית מרגיע את החששות?

דיווחים דומים הופיעו בכלי תקשורת אחרים. ב'ישראל היום' נכתב:

"הערכתנו היא שאיראן לא מפתחת נשק גרעיני וכי המנהיג האיראני עלי חמינאי לא אישר תוכנית נשק גרעיני שהוא השהה עוד ב-2003", אמרה ראש המודיעין הלאומי טולסי גבארד בפני ועדת הסנאט.

וערוץ 12 דיווח מפי עורך חדשות החוץ אסף רוזנצוויג:

אז האם יש אמת בדברים? לא בדיוק.

קודם כל, בניגוד לדיווחי 'ישראל היום' וערוץ 12, בדו"ח השנתי שיצא לאחרונה ובוועדת הסנאט נאמר כי "איראן לא בונה [building] נשק גרעיני", ולא שהיא לא מפתחת [developing] נשק זה. בהמשך נעמוד על ההבדל החשוב בין שני המונחים.

שנית, רק לפני כחודשיים דיווח ערוץ 12 שלפי המודיעין האמריקני,

איראן פועלת לקיצור דרמטי בלוח הזמנים לייצור נשק גרעיני

ולפני כארבעה חודשים הוא דיווח:

איראן דוהרת לפצצה גרעינית: דוח המודיעין האמריקני נחשף.

אז מה השתנה בזמן שחלף? שום דבר, למעט היעדרו של ההקשר בו נכתבו הדברים. כפי שמצוין ב'ידיעות' ו'ישראל היום', דו"ח קהילת המודיעין האמריקנית שפורסם בשבוע שעבר למעשה ממשיך את ההערכה של הדוחות משנים קודמות.

ומה נכתב בשנים הקודמות? הדוח של השנה שעברה העריך:

נכון לעכשיו, איראן אינה נוקטת בפעולות פיתוח הנשק העיקריות ההכרחיות לייצור מתקן גרעיני שניתן לנסות… עם זאת, מאז 2020… איראן הרחיבה באופן ניכר את תכנית הגרעין שלה… ונקטה בפעולות המעמידות אותה במצב טוב יותר לייצור מתקן גרעיני, אם היא תבחר לעשות זאת.

… איראן ממשיכה להגדיל את הגודל ורמת ההעשרה של מאגר האורניום שלה, ולפתח, לייצר ולהפעיל צנטריפוגות מתקדמות. לטהרן יש את התשתית והניסיון לייצר במהירות אורניות בדרגת העשרה המתאימה לנשק, אם היא תבחר לעשות כן.

נסביר. בניגוד לצפירות ההרגעה העולות מדיווחי התקשורת הישראלית, קהילת המודיעין האמריקנית מזהירה מזה שנים כי איראן מפתחת תכנית גרעין צבאי ודוהרת במהירות למעמד של "מדינת סף גרעינית" – כלומר, מדינה שברשותה כל האמצעים לבנות פצצת גרעין בתוך זמן קצר מרגע שהנהגתה תקבל החלטה לבנות אותה.

במילים אחרות, איראן אכן "מפתחת" נשק גרעיני. הדו"ח האחרון של קהילת המודיעין לא חזר בו מקביעה זו, אלא רק הבהיר שנכון לעכשיו היא עדיין אינה "בונה" נשק כזה. כלומר, המנהיג העליון חמינאי לא קיבל את ההחלטה "לבנות" פצצה שתעביר את איראן ממעמד של "מדינת סף" למדינה גרעינית במלוא מובן המילה.

למאמר זה התפרסמו 0 תגובות

הצהרת נגישות

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.
Ez accessibility wheelchair logo

נגישות