הארץ דה מרקר: ממשלת ישראל דמוקרטית כמו חמאס עזה

ועוד: כמו ממשלת ישראל, חמאס עלה לשלטון בבחירות דמוקרטיות (הוא לא) והוא נהנה מתמיכת הרוב (הוא לא)

הפגנת תמיכה ביחיא סינוואר ברצועת עזה. לא מצאנו תמונה של מפגינים שמתנגדים לו. צילום: עטייה מוחמד/פלאש90

בסוף השבוע חזרה מירב ארלוזורוב בטורה ב-TheMarker, המוסף הכלכלי של 'הארץ', לאירוע היסטורי:

ב–2006 התרחש המהפך הפוליטי של עזה. בבחירות, שהיו נקיות מזיופים או מאיומים, הפתיע החמאס וניצח את תנועת הפתח.

ישאל הקורא, מדוע המוסף הכלכלי עוסק בהשתלטות החמאס על רצועת עזה מלפני 17 שנה? התשובה, כמובן, היא שיש לה הזדמנות להשוות את ארגון הטרור האסלאמיסטי לממשלת ישראל: הבחירות לפרלמנט הפלסטיני, שהתקיימו בינואר 2006, מהוות לדעת ארלוזורוב דוגמה הממחישה "מדוע בחירת הרוב אינה ערובה לדמוקרטיה".

והיא ממשיכה:

איש בישראל אינו חושד ששלטון החמאס הוא שלטון דמוקרטי, אף על פי שהחמאס נבחר בבחירות חופשיות… כיום הבעיה האסטרטגית של ישראל היא שאחוזים גדולים באוכלוסייה חונכו לחשוב שדמוקרטיה היא הכרעת הרוב. התפיסה הדמוקרטית של הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון נראית היום קרובה יותר לזו של החמאס בעזה מאשר לדמוקרטיות הליברליות בעולם החופשי.

מירב ארלוזורוב אינה מסתפקת בביקורת הוגנת על הממשלה ועל גישתה למושג הדמוקרטיה. היא מרחיקה לכת וגוזרת גזירה שווה בינה לבין החמאס. יותר מכך, היא מלבינה את החמאס, וטוענת שלשיטת הארגון, שלטונו בעזה נהנה מלגיטימיות דמוקרטית.

מדובר בקשקוש גמור, מכל כיוון בו בוחנים את הטענה:

ראשית כל, ובניגוד לטענתה של ארלוזורוב, חמאס לא שולט בעזתים מכוח בחירות דמוקרטיות. בבחירות ב-2006 הוא אכן ניצח ברוב קולות. אך הוא השתלט על רצועת עזה באמצעות הפיכה אלימה ביוני 2007, במהלכה השליך אנשי פתח מהגגות, פוצץ מנהרות תופת תחת מוצבים של הרשות הפלסטינית וחיסל רבים ממתנגדיו.

שנית, מזה שנים חמאס מנהיג שלטון טוטליטרי ברצועה, הכולל נטרול כל התנגדות, דיכוי של כל אופוזיציה אפשרית לשלטונו והשתקת כל ביקורת. בישראל, כפי שכל העולם יודע, מחאה נגד השלטון היא חזון נפרץ, וטורים המבקרים את הממשלה (כולל כאלה המשווים אותה לארגוני טרור מפלצתיים) מתפרסמים בה חדשות לבקרים.

שלישית, וחשוב יותר, מאז 2006 חמאס לא העז להעמיד את עצמו לבחירת הציבור הפלסטיני עליו הוא שולט. הוא שולט ברצועה ללא מצרים, ללא בחירות ובלי לשאול את עצמו במה רוב הפלסטינים היו מעוניינים.

למעשה, ב-17 השנים האחרונות היו נקודות רבות בזמן בהן רוב הפלסטינים ברצועת עזה הביעו את התנגדותם לשלטון החמאס בסקרי דעת קהל שהתפרסמו. לאור המשטר הטוטליטרי ברצועה, סביר אף ששיעורי ההתנגדות לו גבוהים אף יותר ממה שרואים בסקרים. קולם לא בא לידי ביטוי, כי ברצועה אין ולא יהיו בחירות.

מסיבות אלו, חמאס לא נהנה מלגיטימיות דמוקרטית, ואף אחד (כולל חמאס עצמו) לא טוען שהוא כן.

כלומר, אף אחד מחוץ למערכת 'הארץ'.

למאמר זה התפרסמו 0 תגובות

הצהרת נגישות

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.
Ez accessibility wheelchair logo

נגישות