התקשורת הבינלאומית ונאומו של נשיא איראן

כיצד הצליחו לפחות שני גופי תקשורת חשובים ומכובדים לתאר באופן מעוות לחלוטין את דבריו של נשיא איראן מעל בימת האו"ם?

כיצד הצליחו לפחות שני גופי תקשורת חשובים ומכובדים לתאר באופן מעוות לחלוטין את דבריו של נשיא איראן מעל בימת האו"ם?

לפני כשבוע נאם נשיא איראן חסן רוחאני מעל בימת האו"ם במסגרת העצרת הכללית. קשה להבין מה בדיוק גרם לעיתונאית רצינית לגשת אל המחשב לאחר הנאום, ולכתוב את המילים "נאומו הראשון של הנשיא האיראני למנהיגי העולם היה נטול רטוריקה אנטי-ישראלית".

 

נטול רטוריקה אנטי-ישראלית? לארה ג'ייקס, הכתבת לענייני ביטחון לאומי של סוכנות הידיעות הבינלאומית AP, כתבה את המשפט הנ"ל מיד לאחר שהנשיא האיראני סיים להסביר לעצרת הכללית של האו"ם, כי ישראל אשמה ב"דיכוי אלים", "אלימות מובנית" ו"תוקפנות ממוסדת" כנגד חפים מפשע, עד כי המילה "אפרטהייד" לא חזקה מספיק כדי לתאר את פשעיה.

 

רטוריקה אנטי-ישראלית היתה גם היתה.

 

במקביל, קשה להבין מה בדיוק גרם לעיתונאי צלול לצפות בראיון שהעניק הנשיא רוחאני לכריסטיאן אמנפור ברשת CNN, ולהסיק ממנו כי בתשובה לשאלה על השואה, רוחאני הציג "הכרה כנה בשואה וגינוי כן שלה", כפי שתוארו דבריו בניו יורק טיימס.

 

אפילו אם נאמץ את התרגום המקל ביותר של דבריו, רוחאני ציין כי הוא לא יכול להתייחס למימדים של הפשיעה הנאצית מאחר שאיננו היסטוריון, אך פשעים יש לגנות. במילים אחרות, הוא יודע כי הנאצים עשו משהו רע, אבל איננו יודע מה בדיוק. הלזאת יקרא הכרה "כנה" בשואה?

 

בצדק ציין חמי שלו ב'הארץ' ("רוחאני: רצח יהודים בשואה – 'פשע מגונה נגד האנושות'", 25.9):

לפי ההגדרה של פרויקט ההיסטוריה של השואה בטקסס, העוסק בהפרכת טיעוניהם של מכחישי שואה, הכחשת שואה כוללת שלושה אלמנטים: הכרה ברצח יהודים על ידי הנאצים, אך הכחשת קיומה של מדיניות נאצית רשמית בנושא; הכחשת קיומם של תאי גזים, במיוחד במחנה אושוויץ; וצמצום מספר הקורבנות היהודים בשואה משישה מיליון למספר שנע בין 300 אלף ל-1.5 מיליון.

על פי הקריטריונים הללו, רוחאני עדיין יכול להיחשב כמכחיש שואה, אם כי אחד הרבה יותר מתוחכם ומחושב מקודמו.

יש משהו מטריד ביותר בכך שעיתונאים משני גופי החדשות מהמכובדים ביותר בארה"ב, מרגישים בנוח לראות דבר אחד, ואז לדווח דבר אחר. כאילו שבחלל שבין לשונו של רוחאני לבין העט של העיתונאים, ישנו כוח חזק ובלתי מוסבר המצליח לנטרל את האתיקה העיתונאית ואת ההקפדה על העובדות.

 

לאחר פניית 'קאמרה' (ארגון האחות של 'פרספקטיבה' בארה"ב) לסוכנות AP, תיקנה הסוכנות את הכתבה, בכך שהסירה את הטענה כי נאומו של רוחאני היה "נטול רטוריקה אנטי-ישראלית", ובמקום זאת טענה כי הנשיא האיראני רק "הוריד את הטון". ואולי כתוצאה מתשומת הלב השלילית שספג הניו יורק טיימס בטוויטר, שינה העיתון בשקט את הביטוי "הכרה כנה" בשואה ל"הכרה" בלבד, ובכך הפך תיאור שהוא, בכנות, נורא, לתיאור נורא בלבד.

 

 

למאמר זה התפרסמו 0 תגובות

הצהרת נגישות

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.
Ez accessibility wheelchair logo

נגישות