"ירדן אומרת שתבטל את הסכם השלום". האומנם?

פרשני 'הארץ' מאיימים שהסיפוח יחסל את הסכם השלום עם ירדן. האם מדובר בחדשות אמת או בתעמולת כזב?

ירדן תבטל? לא כל כך מהר. חתימת הסכם השלום. צילום: אבי אוחיון, לע"מ

ביום שישי קבע נחמיה שטרסלר בנחרצות אופיינית ב'הארץ', שבמקרה של סיפוח, "ירדן אומרת שתבטל את הסכם השלום".

שטרסלר אינו היחיד ב'הארץ' שמזהיר מפני ביטול הסכם השלום. עשה זאת לאחרונה גם יוסי ורטר, ("ירדן תאיים לבטל את הסכם השלום"), עשה זאת רוגל אלפר, ("סיפוח הבקעה יפוצץ את השלום עם ירדן") ועשו זאת גם אחרים, לכולם אותה מטרה: לסכל את הסיפוח באמצעות איום באובדן אסטרטגי, הסכם השלום עם ירדן, שהוא מחיר כבד מדי שתשלם ישראל תמורתו.

אבל האומנם "ירדן אומרת שתבטל את הסכם השלום", או שפרשני 'הארץ' שוב עוסקים בתעמולה בתחפושת חדשות?

התשובה היא לא. ירדן מעולם לא אמרה שתבטל את הסכם השלום אם תספח ישראל חלקים מיהודה, שומרון והבקעה. מלך ירדן, עבדאללה השני, הזהיר שמהלך סיפוח מצד ישראל "עלול להוביל את ירושלים ועמאן למסלול התנגשות", וכן שירדן "תבחן את כל האפשרויות אם הסיפוח יקרה", אבל נמנע מאיום בביטול הסכם השלום.

יותר מזה: בתאריך 11.5 התפרסם מאמר מאת דיפלומט ירדני בכיר לשעבר, בו קרא ל"ממשלת ירדן להבהיר לנתניהו ולגנץ שהסיפוח מסכן את ירדן ואת תהליך השלום כולו". תגובת המלך עבדאללה הגיעה כעבור ארבעה ימים, בראיון לעיתון הגרמני 'דר שפיגל', במהלכו, אחרי שהלך המלך סחור סחור עם איומיו הבלתי מחייבים, נשאל בפירוש אם בכוונתו לבטל את הסכם השלום במקרה של סיפוח.

בתגובה התעקש המלך לא לקבל את עצת הדיפלומט לשעבר ובחר להישאר עמום כשענה: "אני לא רוצה להפריח איומים".

יוצא אפוא שבניגוד לקביעתו של שטרסלר, מקפידה ירדן הקפדה יתרה שלא להודיע שתבטל את הסכם השלום.

ואולי שטרסלר בכל זאת צודק וזו דרכה של ירדן – לנקוט ברטוריקה עמומה אבל ברגע האמת לעשות את הצעד החריף והקיצוני?

ניסיון העבר הקרוב מלמד את ההיפך. לפני כשלוש שנים שיגרה ירדן איומים מרומזים וזהים להפליא לאיומים הנוכחיים, במידה ותועבר שגרירות ארה"ב לירושלים.

המלך עבדאללה איים אז שלהעברת השגרירות "יהיו השלכות" וכן שהמהלך "יסכן את פתרון שתי המדינות". שר החוץ הירדני אף איים ב"השלכות מסוכנות" ושר ההסברה החריף את האיום. לפי דבריו העברת השגרירות תהיה "חצייה של קו אדום" ולמהלך יהיו "השלכות קטסטרופליות". מזכיר המדינה האמריקני לשעבר, ג'ון קרי, היה אפילו יותר מפורש, כשאמר אז שלהעברת השגרירות "יהיו השלכות עמוקות על נכונותן של ירדן ומצרים לתמוך ולקיים קשרים עם ישראל", וגם שהמהלך יגרום ל"פיצוץ מוחלט בכל האיזור".

איך זה נגמר בסוף, כולם יודעים.

'פרספקטיבה': נחמיה שטרסלר, היכן הודיעה ירדן שתבטל את הסכם השלום במקרה של סיפוח בקעת הירדן?

נחמיה שטרסלר: אני מסתמך על דיווחים אחרים. מה שהמלך אמר באופן פומבי זה עניין אחד. מה שאני קראתי על הדברים שאומרת ירדן מפי מקורות שונים, זה שהיא אומרת שתבטל את הסכם השלום.

למאמר זה התפרסמו 2 תגובות
Loading Gif... לפתיחת כל התגובות
  1. מה אתם רצים משטרסלר? הוא אמר את מה שהוא שמע שההוא שמע מההוא שההוא אמר על ההוא ששיער שמה שמלך ירדן יעשה זה לבטל את ההסכם. הרי זה מידע יציב ואמין לעיתונאי כמו שטרסלר לא?

  2. אם וכאשר תאיים ירדן בביטול הסכם השלום, מן הראוי שאנחנו בעצמינו נקום ונבטל אותו.
    אין שלום וממילא גם אין צורך בעאלק הסכם.
    הם לא יורים עלינו כי לא כדאי להם.

הצהרת נגישות

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.
Ez accessibility wheelchair logo

נגישות