מה אתם יודעים על מס המשקאות?

אתם כנראה יודעים שהוא הצליח וצריכת המשקאות הממותקים ירדה דרמטית, כי זה מה שפורסם. אתם לא יודעים שבעצם הוא נכשל והצריכה לא ירדה, כי את זה הוחלט לא לפרסם

כותרת אופיינית (צילומסך מאתר 'כלכליסט')

לפני כשלושה שבועות שטפו הכותרות החגיגיות בזו אחר זו: הציבור התבשר שמחקר של בנק ישראל קובע שהחלטת שר האוצר ליברמן להטיל מס על השתייה עתירת הסוכר הוכיחה את עצמה, וכתוצאה מהטלתו פחתה צריכת המשקאות הממותקים בצורה דרמטית – ירידה של כ 30%.

היתה סיבה לגל הפרסומים. בדיוק אז הודיעה הקואליציה המסתמנת שבכוונתה לבטל את 'מס הסוכר', שנתפס ציבורית כגזירה של ליברמן שכוונה לפגוע באוכלוסייה החרדית. נתוני המחקר של בנק ישראל הצביעו על איכות ההחלטה ובהכרח האירו באור שלילי את כוונת הקואליציה העתידית לבטלו.

את כל זה אתם, בהנחה שאתם אזרחים ערניים העוקבים אחר הפרסומים בתקשורת, יודעים. אבל את מה שקרה כשבועיים מאוחר יותר, אתם כנראה לא יודעים, כי זה כמעט ולא פורסם: ביקורת על הנתונים שפרסם הבנק מצד התאחדות התעשיינים, המייצגת את חברות המשקאות, הובילה את הבנק לבחון מחדש את ממצאיו ולהודות בטעות גורפת. מסתבר שאין ירידה בצריכת משקאות ממותקים.

כלומר, הציבור ברובו המכריע חי בתחושה שהמס הצליח, ואינו יודע שהמס נכשל.

העיתון היחיד, היחיד! לפרסם את התיקון, בידיעה יחסית קטנה ולא בולטת, היה themarker מבית 'הארץ', תוך שגם הוא מנסה להפיח עוד איזושהי רוח חיים בטענה על הצלחת המס, בטענה שצריכת המשקאות הממותקים "ירדה, אבל פחות" משפורסם לכתחילה.

גם זה לא נכון. הירידה הדרמטית בת כ 30% עליה התבשר הציבור, הצטמקה ל 4% ואפשרה ל themarker לטעון לירידה בכל זאת. אבל בשיעור זהה ירדה גם צריכת המים המוגזים (סודה), שאינם ממותקים. ומכאן שהירידה בצריכה הושפעה ממשתנים אחרים, שאינם המס על השתייה עתירת הסוכר.

איפה כן התפרסם התיקון של הבנק? בעיתונות החרדית כמובן. ב'יתד נאמן' דיווחה הכותרת על "מחדל חמור של בנק ישראל: פרסם מחקר שגוי ולקוי", וב'המודיע', דיווחה הכותרת כי "בנק ישראל פרסם נתונים שגויים ומוטעים על השפעת המס על המשקאות".

המסקנה הבלתי נמנעת: מה שעניין את התקשורת בנושא הזה לא היה לדווח אמת לציבור על יעילות או חוסר יעילות של מהלך שלטוני להעלאת מס, אלא לעשות פוליטיקה במסווה של עיתונות. לתמוך אוטומטית במהלך, לחגוג ברעש את "הצלחתו", ולהסתיר מהציבור את העובדה שבעצם נכשל.

למאמר זה התפרסמו 0 תגובות

הצהרת נגישות

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.
Ez accessibility wheelchair logo

נגישות