מת להחרים?

דיווח מוטעה של העיתון הנפוץ בקנדה לגבי יחסו של כוכב הקולנוע ברוס וויליס לישראל לא רק לימד את העיתון פרק בהלכות צניעות, אלא גרם לו לתהות בקול לגבי אחת הבעיות הקשות מולן ניצב העיתונאי המודרני.

דיווח מוטעה של העיתון הנפוץ בקנדה לגבי יחסו של כוכב הקולנוע ברוס וויליס לישראל לא רק לימד את העיתון פרק בהלכות צניעות, אלא גרם לו לתהות בקול לגבי אחת הבעיות הקשות מולן ניצב העיתונאי המודרני.

הכל התחיל בגלל סטיבן הוקינג. לפני כשבועיים הודיע המדען הסלב כי הוא מבטל את השתתפותו בוועידת הנשיא ובכך הוסיף עצמו לרשימה בינלאומית של דמויות מפורסמות אשר מחרימות את ישראל בצורה זו או אחרת. בכל פעם שידוען תורן מודיע על ביטול הגעתו לישראל, הוא מיד מתווסף לארסנל השמות המנופנפים על ידי ארגוני החרם האנטי-ישראליים למיניהם, ומשמש כלי חדש בתעמולה היעילה שהם מפעילים בנושא.

אחד מנפגעי התעמולה הפעם היה העיתון הנפוץ ביותר בקנדה, ה-Toronto Star, ולמעשה גם מיליוני קוראיו. כמו כלי תקשורת רבים, גם ה-Star דיווח על ביטול הגעתו של הוקינג לישראל. במסגרת הדיווח הופיע המשפט הבא:

Celebrities from around the world have refused to perform in Israel in recent years as part of an effort to promote the Palestinian cause, including musicians Elvis Costello and Stevie Wonder, and Hollywood actors Bruce Willis and Meg Ryan

תרגום:

ידוענים מרחבי העולם סירבו להופיע בישראל בשנים האחרונות כחלק מניסיון לקדם את הנושא הפלסטיני, כולל המוסיקאים אלביס קוסטלו וסטיבי וונדר, והשחקנים ההוליוודיים ברוס וויליס ומג ראיין.

היחיד מהרשימה הנ"ל שבאמת ביטל הופעה בישראל מסיבות פוליטיות הוא אלביס קוסטלו. לגבי השאר, העיתון טעה והטעה את קוראיו. איך זה קרה? פשוט מאד, העיתונאית אשר פרסמה את הכתבה התבססה כנראה על מידע שקיבלה מ"הקמפיין הפלסטיני לחרם תרבותי ואקדמי על ישראל" (PACBI) אשר פרסם באתרו כי ביולי 2012:

מעריציהם מתנגדי-אפרטהייד של שחקני הקולנוע ההוליוודיים ברוס וויליס וז'אן קלוד ואן-דאם נשמו לרווחה כאשר שני הכוכבים ביטלו את ביקורם המתוכנן בתל אביב, שם היו אמורים להשתתף בהקרנת בכורה מקומית של סרטם האחרון "בלתי נשכחים".

ברוס וויליס אמנם היה אמור להגיע לישראל יחד עם סילבסטר סטאלון בקיץ 2012 לטובת קידום סרטם, אולם ביקור זה בוטל, על פי הודעת חברת ההפקה של הסרט, עקב מותו הפתאומי של בנו של סטאלון ולא בגלל חרם כלשהו. נוסף על כך, וויליס דווקא ידוע בדעותיו הפרו-ישראליות; למשל, במהלך מלחמת לבנון השניה חתם על עצומה בזכות ישראל ונגד ארגוני הטרור, אשר פורסמה בעיתון הלוס אנג'לס טיימס:

תרגום:

אנו החתומים מטה כואבים ודואבים את מותם של אזרחים בישראל ובלבנון אשר נגרם כתוצאה מפעילות חבלנית אשר יזמו ארגוני טרור כמו חיזבאללה וחמאס. אם לא נצליח להפסיק את טרור מסביב לעולם, תוהו ובוהו ישלוט ואנשים חפים מפשע ימשיכו למות. עלינו לתמוך בחברות דמוקרטיות ולעצור את הטרור בכל מחיר.

'קאמרה', ארגון האחות של 'פרספקטיבה' בארה"ב, יצרה קשר עם עורכי ה-Star וביקשה מהם לבדוק את הדברים. לזכותם ייאמר כי הם פנו ישירות ליחצ"נית של וויליס בשאלה האם וויליס החרים אי פעם את ישראל. היחצ"נית סמנתה מאס מסוכנות "רוג'רס וכהן" ענתה להם כי "זה לחלוטין לא נכון".

ה-Star לא רק נאלץ לתקן את הטעות, אלא שקטי אינגליש, אחת מעורכות העיתון, פרסמה טור תחת הכותרת "ברוס וויליס והחרם על ישראל שלא היה",  בו היא גם מכה על חטא וגם מודה בקיומה של אחת הבעיות האקוטיות ביותר שקיימות במקצוע העיתונות בעידן האינטרנט – הסתמכותם של עיתונאים על מידע בלתי אמין אותו הם מקבלים מהמרשתת. אינגליש כתבה בין השאר כי:

המידע השגוי על וויליס ממשיך להיות מופץ בחדר ההדהוד של האינטרנט, שם טענת שווא ממקור מוטה יכולה במהרה להפוך ל"עובדה" הזוכה לאמפליפיקציה הולכת וגוברת עד שעיתונאים כבר לא חושבים לאמת אותה…

אינגליש פירטה עבור קוראי העיתון את המקור לטענת השווא על וויליס, כמו את הסיבה הרשמית לביטולו של וויליס את ביקורו בישראל וסיימה לבסוף במילים האלה:

עורכת חדשות החוץ הפצירה [בכתבת שפרסמה את הידיעה] לעשות מאמץ נוסף על מנת לאמת את העובדות לפני שפרסמנו את התיקון. כך הכתבת הגיעה למסקנה האמיתית שוויליס מעולם לא החרים את ישראל.

בעולם אידיאלי עובדה זו היתה מאומתת לפני שה-Star היה מדווח כי וויליס נמנה עם רשימת ידוענים פרו-פלסטיניים. משראיתי את המקורות המקוונים הרבים ל"עובדה" זו, אני רואה זו כטעות ניתנת להבנה, במיוחד לאור לחץ הדד-ליין.

אך מדובר גם בתזכורת עבור עיתונאים, שרק בגלל שהאינטרנט אומר את זה, לא הופך את זה לנכון.

מג ראיין

כמה ימים לאחר פרסום התיקון של ה-Star לגבי ברוס וויליס, יצרה 'קאמרה' קשר גם עם סטיבן הוביין, היחצ"ן של מג ראיין, ובתשובה לשאלה אם הכוכבת החרימה אי פעם את ישראל ענה, הפלא ופלא: "דיווח זה אינו נכון. מג ראיין מעולם לא השתתפה בשום חרם נגד ישראל". 'קאמרה' העבירה את המידע לעורכי ה-Star כמו גם את העובדה כי סטיבי וונדר מעולם לא ביטל הופעה בישראל, עד שסוף הכתבה נראתה כמו משהו שאף עיתונאי לא היה מאחל לעצמו:

התיקון הראשון מתייחס לכך שעומר ברגותי הוצג בכתבה בטעות כמנהיג תנועת ה-BDS. התיקון השני מתייחס לכך שברוס וויליס הוכנס בטעות לרשימת מחרימי ישראל. להלן תרגום התיקון האחרון:

24.5.2013: גרסה מוקדמת של מאמר זה ציינה באופן שגוי כי מג ראיין סירבה להופיע בישראל. למעשה, ראיין מעולם לא החרימה את ישראל. גרסה קודמת ציינה גם שסטיבי וונדר סרב להופיע בישראל. למעשה, וונדר ביטל הופעה מתוכננת בקונצרט התרמה בלוס אנג'לס אשר קיבל חסות על ידי ארגון "ידידי צה"ל בארה"ב". לאחר מכן אמר כי הוא יתרום לארגונים אשר תומכים בילדים ישראלים ופלסטינים עם מוגבלויות.

למאמר זה התפרסמו 0 תגובות

הצהרת נגישות

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.
Ez accessibility wheelchair logo

נגישות