'ידיעות אחרונות': נתניהו שלח את אהרן ברק להאג כדי שיציל אותו ממעצר

למרבה הצער, בית הדין שבסמכותו להוציא צווי מעצר הוא לא זה שבו ברק משמש כשופט

אהרן ברק. צילום: יונתן סינדל/פלאש90

בטורו ב'ידיעות אחרונות' (26.5), העיתונאי שמעון שיפר מביע פסימיות עמוקה, לאחר הוראת בית הדין הבינלאומי לצדק בעניין פעולות צה"ל ברפיח:

הסיפור פשוט: שוב הובסנו. לתבוסה האיומה שהנחיל לנו חמאס ב-7 באוקטובר מצטרפות ההחלטות של בית הדין בהאג, שדורש מאיתנו להפסיק את המערכה ברפיח.

אך מלב האפילה בוקעת קרן אור אחת: דעת המיעוט של השופט אהרן ברק, שתקפה את החלטת הרוב בחריפות. כותב שיפר:

אהרן ברק הציע לעמיתיו להתעלם מ"רעשי הרקע", כלומר דעת הקהל העוינת כלפי ישראל, ולהתמקד בהיגיון המשפטי. להעדיף את הרקע ההיסטורי ולהתעלם מההיסטריה.

ומצד שני, שיפר תוקף את ראש הממשלה נתניהו – שתומכיו מחו והפגינו נגד אהרן ברק וקראו נגדו מילים חריפות במשך שנה. נתניהו לא ביקש מברק סליחה ולא גינה את המפגינים:

אז נתניהו לא מחה, לא התקשר. עכשיו, כשחרב המעצר מונפת מעל ראשו, הוא מבקש ממנו עזרה.

במלים אחרות, נתניהו נסמך על עזרתו של השופט ברק ממניעים אנוכיים לחלוטין – חששו מפני צווי מעצר בינלאומיים, וזו הסיבה היחידה שהוא שלח אותו להאג.

יש רק בעיה אחת בטענתו של שמעון שיפר: היא אינה נסמכת על העובדות. זאת מכיוון שאין כל קשר בין החשש מפני הוצאת צווי מעצר לנתניהו, להחלטה בעניין המבצע ברפיח שבה היה השופט ברק בעמדת מיעוט. שמעון שיפר מבלבל בין שני תיקים שונים הנידונים בשני בתי דין שונים.

נעשה סדר בדברים.

צווי מעצר לראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון גלנט, אם אכן יאושרו, ייצאו מטעם בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (International Criminal Court – ICC). מדובר בגוף נפרד מהאו"ם הפועל מכוחה של אמנת רומא, עליה ישראל לא חתומה. הוא מאשים, חוקר ושופט בני אדם ספציפיים – לא מדינות – בפשעים נגד האנושות, פשעי מלחמה וכיוצא בהם.

לעומת זאת, ההחלטה בעניין המבצע ברפיח, במסגרת תביעת דרום אפריקה את ישראל באשמת רצח עם, נעשתה על ידי בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (International Court of Justice – ICJ). זהו הגוף המשפטי המרכזי של האו"ם (בו ישראל כן חברה). בניגוד ל-ICC, הוא לא שופט בני אדם אלא מדינות. לכן פסיקותיו אינן מהוות הרשעה פלילית ואינן מובילות לעונשי מאסר.

במילים אחרות, שליחת אהרון ברק כשופט מטעם ישראל ב-ICJ לא יכולה להציל את נתניהו מפני צו מעצר של ה-ICC. כאמור, מדובר בשני בתי דין נפרדים, גם אם שניהם שוכנים בעיר האג שבהולנד.

פנינו לשמעון שיפר והעמדנו אותו על טעותו. להלן תגובתו אלינו:

אקרא בכבוד את דבריך ובוודאי אלמד מהם.

להצטרפות לרשימת התפוצה וקבלת עדכונים שוטפים במייל לחצו כאן.

למאמר זה התפרסמו 0 תגובות

הצהרת נגישות

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.
Ez accessibility wheelchair logo

נגישות