ב'ידיעות אחרונות' הדמוקרטיה הישראלית גוועת. ומה במציאות?

בעיתון נקבע שישראל "בשנים האחרונות בפירוש מתקרבת" למצב שלא תהיה עוד דמוקרטיה. מדדי הדמוקרטיה הבינלאומיים מספרים, כרגיל, סיפור הפוך

ביום שישי האחרון ('ידיעות אחרונות', '7 ימים', 12.3.2021, עמ' 62) נשאל ח"כ ניצן הורוביץ "מה הפחד הכי גדול שלך".

תשובתו:

שבישראל לא תהיה דמוקרטיה. זה מפחיד אותי באופן אישי. שתהיה פה רודנות, שלטון מדכא

"אנחנו קרובים לזה?", מרים לו המראיין, יובל קרני, והורוביץ מחדד:

אנחנו פחות רחוקים ממה שהיה פעם. התקרבנו בשנים האחרונות, בפירוש.

האמנם התקרבה ישראל בשנים האחרונות למצב שבו לא תהיה עוד דמוקרטיה?

הטענה הזו חוזרת על עצמה שוב ושוב בתקשורת הישראלית, עם כותרות כגון "הדמוקרטיה הישראלית מרוסקת", "הדמוקרטיה הישראלית – ניסוי שנכשל", "שברירית", "בנסיגה", "בסכנה חמורה" ועוד ועוד, וכל זאת רק מהחודשים האחרונים.

טענה זו משקפת, כך נראה, רחשי לב הרווחים בקרב קבוצות מסוימות. אין לזלזל ברחשי לב אלה, שהם כשלעצמם בעיה, אבל את האמת חשוב לומר בבירור. והאמת היא שמדובר בשקר מוחלט.

הדמוקרטיה הישראלית אינה בנסיגה, אלא שומרת על מקומה היחסית גבוה במדדים בינלאומיים השוואתיים. למעשה, אם חל שינוי כלשהו בתחום זה בשנים האחרונות, הרי שהוא הפוך: הדמוקרטיה הישראלית החזקה ממילא, דווקא התחזקה:

המדד המקובל בעולם לבחינת החוסן הדמוקרטי של מדינות, הוא מדד הדמוקרטיה השנתי שמפרסמת מחלקת המחקר של עיתון ה'אקונומיסט' הבריטי. בשנה האחרונה זכתה ישראל במדד זה בציון המשוקלל 7.84 ובמקום ה 27 בעולם. כלומר רק 26 מדינות דמוקרטיות בעולם קיבלו ציון גבוה מישראל.

אם אכן צודק הורוביץ, כי אז בשנים קודמות זכתה ישראל לדירוג נמוך יותר במדד, אבל הנתונים מצביעים דווקא על ההיפך. זהו דירוג השיא של ישראל, שמעולם לא דורגה במקום ה 27 בין המדינות.

לפני שנתיים, במדד לשנת 2018, השיגה ישראל את המקום ה 30 בעולם ואת הציון 7.79. כלומר – בשנתיים החולפות היא התקדמה שלושה מקומות בדירוג העולמי, מהמקום ה 30 אל המקום ה 27, והתקדמה גם בציון – מ 7.79 ל 7.84.

שנתיים קודם, במדד לשנת 2016, אמנם השיגה ישראל את הציון 7.85, הגבוה במאית האחוז מהציון שקיבלה השנה, אבל זינקה אז חמישה מקומות אל המקום ה 29 בעולם, ממנו כאמור טיפסה השנה אל המקום ה 27, כלומר המשיכה לעלות בדירוג.

שלא לדבר על שנים מעט רחוקות יותר, לפני כעשור, אז מוקמה ישראל במדד באזור המקום ה 37 בעולם, עם ציון דמוקרטיה שנע סביב ה 7.50.

כלומר – ישראל אמנם מוגדרת על ידי ה'אקונומיסט' באורח מסורתי "דמוקרטיה פגומה", מדינות מעטות בעולם זוכות ממנה להגדרה "דמוקרטיה שלמה", אבל הנתונים מראים שלא רק שישראל ממוקמת בצמרת הדמוקרטיות בעולם, היא מתמידה בתנועה כלפי מעלה בדירוג, ולא כלפי מטה.

למה, אם כך, משקר הורוביץ? ולמה מאפשר לו זאת העיתון ואף מגרה אותו לחדד את השקר?

זה כבר קשור לנושאים אחרים. עיתונות אמינה ורצינית הוא לא אחד מהם.

למאמר זה התפרסמו 0 תגובות

הצהרת נגישות

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.
Ez accessibility wheelchair logo

נגישות