בית המשפט ביטל, התקשורת החליטה שלא

התיק החמור ביותר שנפתח נגד חייל שהשתתף במבצע עופרת יצוקה, נפתח נגד סמל ס' מחטיבת גבעתי אשר הואשם בהריגתן של שתי נשים פלסטיניות במהלך הלחימה ברצועת עזה. הפרקליטות הצבאית החליטה לפתוח את התיק לאחר ששתי ההרוגות הוזכרו בדו"ח גולדסטון. לאחר מספר שנים בהם התנהל המשפט, חזרה בה היום הפרקליטות מכתב האישום המקורי, וכעת יואשם ס' ב"שימוש בלתי חוקי בנשק" וירצה 45 ימי מאסר בלבד, לעומת האפשרות של 20 שנה שניתן לקבל על הריגה.

ביטול כתב האישום לא מנע ממרבית כלי התקשורת להציג את ס' כמי שבאמת הרג מישהו, למרות שמשמעות הביטול היא כי אשמה זו כבר לא רובצת על כתפיו.

הכותרת הבעייתית ביותר שייכת ללא ספק לאתר 'נענע10':

בניגוד לכתוב בכותרת, בית הדין הצבאי לא אישר שהחייל ירה ב-2 פלסטיניות. להיפך, הוא ביטל את אישום ההריגה. זוהי כותרת שגויה לחלוטין.

 

החרה החזיק אחריו אתר 'ואללה!' אשר נתן את הכותרת:

גם כאן קובעת הכותרת של 'ואללה!' כי החייל אכן הרג פלסטיניות, למרות שבדיוק מטענה זו חזרה בה הפרקליטות הצבאית. מכיוון שהחייל כבר אינו מואשם בכך שהרג אף אדם, הכותרות הנ"ל הן מוטעות ומייצגות דעה אישית ולא עובדה משפטית.

חלק מכלי התקשורת בחרו לבצע מניפולציה בכותרת הידיעה. כך nrg:

וכך 'הארץ':

למרות ששתי הכותרות הנ"ל הינן מדויקות לכאורה (מכיוון שהחייל הואשם, בלשון עבר, בהריגה), אופן ניסוחן, במיוחד של nrg, יוצר את הרושם כי החייל אכן הואשם בהריגה ויקבל על כך 45 יום מאסר. כלל לא ברור שכתב האישום המקורי למעשה בוטל.

אתר החדשות היחידי שנתן כותרת שמשקפת נאמנה את ביטול כתב האישום הוא ynet:

קוראי ynet הם היחידים שמבינים שמדובר בביטול של כתב אישום ולא באישרור של כתב אישום. שאר כלי התקשורת, ובמיוחד 'ואללה!' ו'נענע10', יצרו לעצמם כס שיפוט וירטואלי בו פסקו בניגוד לבית המשפט האמיתי כי ס' אכן הרג שתי הפלסטיניות. מעבר לעובדה שהם מטעים את קוראיהם, למה כל כך קשה להם לקבל פסיקה של בית משפט ולדווח עליו כפשוטו?

עדכון:

כותרת 'הארץ' באנגלית כבר יוצאת מגבול המניפולציה ונכנסת לתחום ההטעיה בדומה ל'ואללה!' ו'נענע10'. כך מדווח העיתון לקוראים מחו"ל:

תרגום:

חייל צה"ל נידון ל-45 יום בגלל מותן של אם וביתה במלחמה בעזה

ובכותרת המשנה:

חייל גבעתי הואשם בירי של נשים אשר הרימו דגל לבן.

הכותרת הזו חמורה שבעתיים מהכותרת בעברית, שכן על פי ניסוחה החייל אכן הואשם במותה של "אם וביתה" וקיבל על כך רק 45 יום. זהו עיוות גמור למה שהתרחש בפועל בין כותלי בית המשפט. והנה פעם נוספת, דווקא קוראי 'הארץ' בחו"ל זוכים לכותרת שמציגה את ישראל ואת חיילי צה"ל באור שלילי, וכל זאת בגלל כתיבה מניפולטיבית אשר לא נשענת על עובדות.

 

למאמר זה התפרסמו 0 תגובות

הצהרת נגישות

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.
Ez accessibility wheelchair logo

נגישות