הארכיאולוגיה משחיתה

"מעריב" מרחיב בנדיבות את המושג "השחתת מצבות" בשם האיזון בין יהודים למוסלמים.

הארכיאולוגיה משחיתה (7.8.11)

אחת הכותרות היום ב"מעריב" מכריזה על מאורע היסטורי בירושלים:

היסטוריה בירושלים: הסכם בין הרב והמופתי.

בכותרת המשנה נכתב:

בעקבות השחתת מצבות של יהודים ומוסלמים יפרסמו הרב אליהו שלזינגר והמופתי שייח' מוחמד אל חוסיין פסקי הלכה נגד חילול קברים.

הכתב יוסי אלי מדווח לקוראים כי מצבות מוסלמיות ויהודיות הושחתו. הקורא הממוצע מדמיין בודאי כיצד קבוצות של ונדליסטים יהודים ומוסלמים משחיתים מצבות באופן הדדי.

בהמשך הכתבה אכן מובא תיאור של הרס וונדליזם בחלקת חסידי גור בבית הקברות בהר הזיתים הכולל השחתה וניתוץ קבריהם של 32 אנשי חסידות גור. אבל קשה להבין אילו מצבות מוסלמיות הושחתו על פי הכותרת.

להלן ההסבר בהמשך הכתבה:

אחר משא ומתן קצר הסכים המופתי להוציא פסק הלכה האוסר על חילול קברים, ועם זאת ביקש להבהיר כי גם קברים של מוסלמים בבית הקברות בממילא חוללו, דווקא במהלך העבודות על מוזיאון הסובלנות.

על מה מדובר כאן בדיוק? ראשית כדאי לציין כי אפילו המופתי עצמו אינו טוען שהקברים הושחתו כפי שנכתב בכותרת, אלא "רק" חוללו. לדבריו הקברים חוללו במהלך עבודות לבניית מוזיאון הסובלנות סמוך לגן העצמאות בירושלים. ואולם, העבודות בשטח שמיועד לבניית המוזיאון התבצעו במסגרת חפירה ארכיאולוגית רשמית אשר התנהלה על פי חוק, שבמהלכה אף תועדו ומוספרו השלדים שנמצאו. בנוסף לכך, בעקבות עתירה לבג"ץ שהוגשה נגד בניית המוזיאון, קבע בית המשפט שניתן להמשיך את העבודות במוזיאון וזאת מבלי לפגוע ב-12% מהשטח בו נמצאים קברים מוסלמים.

האם חפירות ארכיאולוגיות בהן נמצאו קברים, ופעולות מקצועיות שמטרתן לסמן את השלדים מוגדרות כ"השחתת מצבות"? על פי עורכי "מעריב" כנראה שכן.

ואולי התכוון המופתי לכך שרשות העתיקות שלחה דחפורים להרוס 150 מצבות בבית הקברות המוסלמי? אם לכך הוא מתכוון, מדובר במצבות פיקטיביות שהוקמו על ידי התנועה האיסלאמית כדי "להוכיח בעלות" ולבסס ריבונות במקום. מנהל הפיקוח במנהל מקרקעי ישראל, שלמה חן, הסביר כי אין מדובר בהריסת מצבות אלא בסילוק אבנים שמנסות להצטייר כמצבות. מתחת ל-150 המצבות החדשות שצצו לפתע בבית הקברות בממילא, לא נמצא דבר.

כשיהודים התלוננו על השחתת מצבות הם התכוונו לניתוץ 32 מצבות של חסידי גור בכוונת זדון. ב"מעריב" החליטו לא לשחרר מאשמה את הצד היהודי, והגדירו ביצוע חפירה ארכיאולוגית חוקית בחסות בג"ץ, ופינוי מצבות פיקטיביות שהוקמו על ידי פורעי חוק על מנת להשתלט על שטח, כ"השחתה".

אבל למה לספק עובדות כשאפשר לתת כותרת פיקנטית?

למאמר זה התפרסמו 0 תגובות

הצהרת נגישות

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.
Ez accessibility wheelchair logo

נגישות