ההפגנה הגדולה בתבל

האם קיץ 2011 מסמן את קץ עידן הטלת הספק של התקשורת בכל הנוגע למספרים מנופחים בהפגנות?

אנחנו לא הראשונים, ובודאי לא האחרונים, שמתעסקים בשאלת כמות המפגינים אשר השתתפו בהפגנות שהתקיימו במוצ"ש האחרון וזה שלפניו. בטורו ב"מעריב" מסוף השבוע, סיפר קלמן ליבסקינד כי הוא התקשר לתחנות המשטרה של כל המחוזות בהם התקיימו הפגנות במוצ"ש לפני שבוע, והחישוב הסופי הגיע ל-85,000 מפגינים, קצת יותר מחצי מה-150,000 עליהם דיווחו רוב העיתונים למחרת.

בבלוג "הקפיטליסט היומי", עשו חישוב משלהם והגיעו למסקנה כי בהפגנות אמש השתתפו בסביבות 80,000 מפגינים – בערך רבע מה-300,000 המעטרים את כותרות העיתונים הבוקר.

אך האמת היא שלא צריך להרחיק לכת לעיתונאים חוקרים או בלוגרים. על פי הערכות רשמיות שמשטרת ישראל פרסמה, בתל-אביב הפגינו כ-150,000 איש ובירושלים כ-30,000. אם נוסיף עוד כמה אלפים שהפגינו ברחבי הארץ, עדיין לא נגיע ל-300,000 מפגינים.

הנושא כאן הוא לא ההפגנה ולא כמות האנשים שהשתתפו בה. זה לא באמת משנה אם היו שם 300,000 או 20,000. הנושא הוא כיצד התקשורת מתייחסת אל ומפרסמת נתונים סותרים שמגיעים אליה. מקובל שכשעיתון מדווח על הפגנה כלשהי, הוא מספר מהי הערכת המפגינים ומהי הערכת המשטרה לגבי כמות המפגינים. מקובל גם שהערכת המפגינים היא תמיד גבוהה יותר מהערכת המשטרה.

לשם ההשוואה, להלן דוגמא אשר מטילה צל של חוסר ניקיון כפיים וחוסר ישרה בכל הקשור להתייחסות התקשורת למחאות קיץ 2011. לפני כמה שנים דווח ב-ynet על סדרת הפגנות שהתקיימו נגד תכנית ההתנתקות. כותרת הידיעה היתה "הפגנת ה-100: קיוו לחצי מיליון, הגיעו אלפים", ובגופה נכתב:

ראש מועצת יש"ע בנצי ליברמן הביע שביעות רצון רבה ממפגן הימין שנערך ביישובים שונים ברחבי הארץ. לדבריו, "על פי הנתונים שהצטברו אצלנו, מדובר במספר המתקרב לכ-100 אלף איש מפגינים". אולם מנתוני המשטרה עולה כי בהפגנות השתתפו רק כמה אלפים.

בדוגמא מייצגת זו (יש עוד רבות אחרות)  ynet דיווח הן על הערכת המפגינים והן על הערכת המשטרה. מדוע סטנדרט הדיווח הזה לא חל על ההפגנה מאמש? היכן הסקפטיות וההסתייגות? לאן נעלמה האחריות העיתונאית הבאה לידי ביטוי בכל דיווח על הפגנה? האם ynet (אשר במהלך ההפגנה אמש דיווח על 400,000 מפגינים ואז הוריד ל-300,000) מנסה להוכיח לנו בכוח שיש לו סטנדרטים כפולים המבוססים על אג'נדה פוליטית?

זוהי בדיוק ההתנהלות התקשורתית החובבנית שמעלה תחושה אצל אנשים ביקורתיים, גם כאלה התומכים לחלוטין במפגינים, שהתקשורת התבלבלה ושכחה מה התפקיד האמיתי לה.

למאמר זה התפרסמו 0 תגובות

הצהרת נגישות

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.
Ez accessibility wheelchair logo

נגישות