ילדים בכלובים

מיהם הישראלים שבאדיבותם גרמו לעיתון בריטי לכתוב שישראל מתעללת בילדים פלסטינים על ידי כליאתם במשך חודשי החורף בכלובי ברזל תחת כיפת השמיים?

מיהם הישראלים שבאדיבותם גרמו לעיתון בריטי לכתוב שישראל מתעללת בילדים פלסטינים על ידי כליאתם במשך חודשי החורף בכלובי ברזל תחת כיפת השמיים?

בית מעצר (אילוסטרציה: פלאש 90)

כבר התרגלנו בשנים האחרונות לפרסומן של עלילות מופרכות על מדינת ישראל וצה"ל, החל מפיזור פצצות בצורת צעצועים על ידי צה"ל כדי שילדים פלסטינים ימשכו אליהם, עבור דרך אימון כלבים לתקוף כל מי שאומר "אללה הוא אכבר", וכלה בהאשמת צה"ל בטבח של 5000 פלסטינים בג'נין. למרבה הצער, חלק מהעלילות הללו מגיעות גם לכלי תקשורת מכובדים ורציניים.

היום הראשון של 2014 נפתח עם עלילה חדשה אשר נבלמה, לפחות באופן חלקי, על ידי 'פרספקטיבה' ועמותת האחות שלה CIFWatch, המנטרת את התקשורת הבריטית. כמו עלילות רבות, גם המקור של זו הוא בישראל ובישראלים, ומכאן התגלגלה, בעקבות רישול עיתונאי מבהיל למדי הכולל אי-הבנת הנקרא, לאחד העיתונים החשובים בבריטניה.

ביום האחרון של 2013, פרסם עיתון הג'רוזלם פוסט הישראלי ידיעה תחת הכותרת:

תרגום:

ארגון לא ממשלתי מאשים את ישראל בהתעללות בילדים פלסטיניים במהלך הסערה החורפית

על פי הדיווח, "הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל" האשים את המדינה בהתעללות בילדים פלסטינים, כולל כליאתם בכלובים תחת כיפת השמיים במהלך ימי הסערה הקשה שפקדה את ישראל לפני כשבועיים.

בדיוק כעבור 24 שעות הגיעה הידיעה הנ"ל לעמודי עיתון האינדפנדט הבריטי:

תרגום:

ממשלת ישראל מתעללת בילדים פלסטינים בכך שהיא שמה אותם בכלובים, טוען ארגון זכויות אדם.

 

כותרת המשנה של הכתבה ב'אינדיפנדנט', אף הרחיקה לכת והוסיפה מידע עוד יותר דרמטי ממה שהופיעה בג'רוזלם פוסט:

תרגום:

ארגון זכויות האדם קרא לשינוי ההגדרה של עינויים לאחר שילדים הוחזקו בכלובים תחת כיפת השמים למשך "חודשים" במהלך החורף

במוטציה הבריטית של הסיפור, הילדים הפלסטינים כבר הוחזקו "במשך חודשים", ולא רק במשך שעות כפי שנכתב בג'רוזלם פוסט. גם בגוף הכתבה שבה ועולה הטענה כי על פי הוועד הציבורי נגד עינויים ילדים פלסטינים הוחזקו בכלוב במשך חודשים.

אולם קריאה וניתוח של המקורות עליהם התבססו הן הג'רוזלם פוסט והן האינדפנדנט מעלה כי שני העיתונים לוקים בהבנת הנקרא. נפרק את המקורות לאט.

הדיווחים התבססו ברובם על הודעה קצרה של הארגון הישראלי "הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל" שפורסמה לקראת דיון בוועדה מיוחדת לפניות הציבור של הכנסת בנושא "תנאי המעצר והמאסר של קטינים פלשתינאים א. בירושלים המזרחית. ב. באיו”ש" (נעיר כי באופן תמוהה, על אף שלכאורה ההודעה מיועדת לדיון בוועדה בכנסת, היא פורסמה רק באנגלית, דבר שמעיד אולי על קהל היעד האמיתי שלה). בהודעה נכתב כי הוועד מוטרד מדיווחים על התעללות ועינויים של ילדים פלסטינים "כולל כליאת אסירים בכלובי ברזל". למילה "כליאת" מודבק קישור הפותח את עמוד הסניגוריה הציבורית באתר משרד המשפטים, שם מובאת לידיעת הציבור ההודעה הבאה:

ביום 16.12.13 פנה הסניגור הציבורי הארצי בפנייה דחופה לנציב שירות בתי-הסוהר בגין כליאתם בכלובים של עצורים במתחם בתי הסוהר ברמלה. המכתב הבהול נכתב בעקבות ביקור רשמי שערכו עו"ד רחל דניאלי ועו"ד גליה ניצני מהסניגוריה הציבורית הארצית במתקן המעצר שבבית-המשפט המחוזי בלוד. בביקורן, שנערך בימי הסופה הקשה שפקדה את המדינה, פגשו עורכות הדין עצורים אשר תיארו בפניהן תמונה מזעזעת: באישון לילה עשרות העצורים הועברו לכלובי ברזל חיצוניים שנבנו מחוץ למתקן המעבר של שב"ס ברמלה. בכלובים אלה, החשופים לפגעי מזג האויר, הם שהו מספר שעות בקור המקפיא ובגשם, עד שהגיעה הפוסטה שאמורה לקחת אותם לבתי המשפט, בסביבות השעה 6 בבוקר. מסתבר שנוהל זה לפיו האסירים מחכים לפוסטה בכלובים חיצוניים קיים בשב"ס מזה מספר חודשים, והוא מאומת בדוחות נוספים של מבקרים רשמיים, ולא מוכחש על ידי שב"ס. 

 

לפחות שלש טעויות בדיווחים של הג'רוזלם פוסט והאינדפנדנט, כמו גם בהודעה של הוועד הציבורי נגד עינויים, עולות מקריאת ההודעה של הסניגוריה הציבורית. ראשית, לא מדובר בפלסטינים, שכן המילה "פלסטינים" לא מוזכרת אף לא ברמיזה. שנית, הם הוחזקו בכלובים במשך מספר שעות ולא מספר חודשים (הנוהל הוא שקיים מספר חודשים), ושלישית, מדובר בעצירים ולא באסירים כפי שהם מוגדרים בהודעת הוועד הציבורי נגד עינויים.

 

'פרספקטיבה' אף פנתה לשב"ס וקיבלה את התגובה הרשמית הנ"ל:

 

הדו"ח שהגיע לשולחננו מדבר בחלקו על בני נוער. באופן חד משמעי לא מדובר בנוער פלסטיני ולא בעצורים על רקע ביטחוני, אלא פלילי בלבד.

 

אין ספק כי הנוהל המדובר הוא בעייתי ומיותר, והוא אכן הופסק בעקבות הביקורת החריפה שהוא קיבל מהסניגור הציבורי, אך לא מדובר פה על אמצעי ענישה או התעללות בילדים פלסטיניים. להלן השתלשלות האירועים: הוועד הציבורי נגד עינויים החליט מסיבה כלשהי שהודעת הסניגוריה הציבורית מתייחסת לילדים פלסטיניים; שני עיתונים, אחד ישראלי ואחד בריטי, אכלו את מה שמכרו להם בלי לשאול שאלות; והעיתון הבריטי הגדיל והחמיר את "ההתעללות" מכמה שעות לכמה חודשים. וכך בדיוק נוצרת עלילה.

 

אולם יש כאן משהו מטריד עוד יותר, כי על מה באמת הסיפור כאן? על נוהל פסול שיושם על עצירים ישראליים, אשר בוטל ברגע שהרשויות נחשפו אליו. זהו סיפור על תיקון של ליקוי; על טיפול מהיר של הרשויות כלפי עוולה. אולם הסיפור בעל הסוף הטוב הזה הצליח להתעוות ולהפוך לכותרת בעיתון בריטי הגורס כי ישראל מתעללת בילדים פלסטינים על ידי כליאתם בכלובים תחת כיפת השמים במשך חודשים. זה כל כך עצוב שזה מצחיק.

 

בעקבות פניית CIFWatch לאינדפנדנט, תיקן העיתון הבריטי את הטעות לגבי החזקת העצירים מספר חודשים, אולם עדיין עומד מאחורי הטענה כי מדובר בפלסטינים.

 

תגובת הג'רוזלם פוסט:

 

"שני אישורים ממשלתיים עצמאיים הושגו לגבי הדיווח המדובר, בנוסף למידע שהציג המשרד של הסניגור הציבורי, מידע שהוצג באתר הסניגוריה הציבורית, ומהוועד הציבורי נגד עינויים. בנוסף לפקידים וארגונים אלה, גם עם השב"ס נוצר קשר ותגובתו משתקפת [בדיווח]. אם בכל נקודת זמן בירורים נוספים יגלו כי ההאשמות של הוועד הציבורי נגד עינויים או האישורים [של הגורמים הממשלתיים] אינם נכונים, הג'רוזלם פוסט ישמח לפרסם כתבת פולו-אפ בנושא".

 

 

תגובת הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל: 

"1. הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל עומד מאחורי כותרת הודעתו  "הוועד הציבורי נגד העינויים בישראל (הוועד) מציין בדאגה גוברת ומגנה את כישלונה של ישראל להגן על ילדים פלסטינים מעינויים והתעללות ישירה ועקיפה" ומאחורי התוכן של ההודעה. אנו מדגישים כי מצבם של הילדים הפלסטינים המוחזקים במעצר על ידי כוחות הביטחון הישראלים הייתה ועודנה ממשיכה להציג שאלות קשות הנוגעות לחובותיה של ישראל על פי דיני זכויות האדם במשפט הבינ"ל ובכללה האמנה נגד עינויים.


2. בנוגע לנושא הספציפי, והקישור בהצהרה למילה "כליאה", לאחר בדיקה נוספת, ולאחר פניות נוספות, הוועד מציין כי ההצהרה של הסנגוריה הציבורית לגבי פרקטיקה מגונה זו, לא הזכירה את המילה "פלסטינים". לוועד נמסר כי הנוהל כן כלל גם פלסטינים, ובינהם קטינים. בנוסף לכך, אנו מעריכים את העובדה כי חוסר עקביות זה צויין בפנינו. אנו נעדכן את ההצהרה שלנו בהתאם. בנוסף, הוועד מציין כי נושא זה הועלה על ידינו בוועדת הכנסת לפניות הציבור. נבקש לציין כי למרות שהדו"ח של הסניגוריה הציבורית לא הזכיר פלסטינים באופן ספציפי, אנו מאמינים כי חשוב שבדיקה נוספת תתבצע מאחר שהשב"ס אחראי על החזקת פלסטינים, מבוגרים וקטינים. הוועד מבין כי הנושא הנ"ל נבדק גם בידי כלי תקשורת מכובדים".   

למאמר זה התפרסמו 1 תגובות
Loading Gif... לפתיחת כל התגובות

הצהרת נגישות

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.
Ez accessibility wheelchair logo

נגישות