כאש בשדה קוצים

סיפור כוזב על שר ישראלי שהתחיל ב"אתר חינוכי" בפקיסטן והסתיים בשורת תיקונים באתרי חדשות בכל רחבי העולם, מלמד על הקלות הבלתי נסבלת של הפצת פייק ניוז

ליצמן, בחודש שעבר. צילום: פלאש90

מאת אדם לביק, UKMediaWatch

ב-7 לאפריל, האתר הבריטי הלהט"בי Pink News פרסם כתבה שטענה ששר הבריאות יעקב ליצמן, שחלה אז בקורונה, אמר לפני כן שנגיף הקורונה הוא עונש אלוהי על הפשע של הומוסקסואליות.

אמנם ליצמן התבטא בעבר באופן הומופובי, אולם הוא מעולם לא אמר את מה שנטען על הקורונה. מי שכן אמר את הדברים הוא הרב מאיר מאזוז.

 אפשרות אחת היא שב- Pink News פשוט בלבלו בין שני הרבנים. אפשרות שנייה, סבירה יותר, היא שהדיווח שלהם התבסס על כתבה שפורסמה מוקדם יותר באתר פקיסטני בשם Naya Dur, שהיה המקור הראשון שפרסם את חדשות הכזב האלה. האתר מגדיר עצמו כ"פלטפורמה פרוגרסיבית" שמטרתה לחנך את הפקיסטנים בארצם ומחוצה לה.

פנינו לעורך של Pink News (לא היינו היחידים) ויידענו אותו על טעותו. העורך, ריאן ג'ון בוטצ'ר, הבטיח וקיים לתקן את הכתבה. בנוסף הסבנו את תשומת ליבו לשתי טעויות נוספות בכתבה: היא התייחסה לשר המשפטים אמיר אוחנה כחבר האופוזיציה, וטענה שליצמן אמר שחג הפסחא (במקום פסח) הוא "זמן גאולתנו". הטעויות תוקנו.

בינתיים, חדשות הכזב הפקיסטניות על ליצמן התפשטו ברחבי האינטרנט. האתר האקטיביסטי השמאלני Daily Kos שיתף אצלו את הכתבה מ-Pink News (פנינו לאתר והשגיאה תוקנה). פנינו לאתר פרוגרסיבי נוסף שגם הוא הסתמך על אותו מקור, ועורכו תיקן.

כך היה גם לגבי אתר להט"ב אוסטרלי ואתר עסקים הודי, שתיקנו עצמם לאחר שפנינו אליהם. גם המחלקה הערבית של CAMERA רשמה הצלחה כשהביאה לתיקון באתר הערוץ הפופולארי בערבית אל-חורה.

ולבסוף, גם האתר הפקיסטני Naya Dur, שככל הנראה היה המקור של שפע האתרים שפרסמו את הכזב על ליצמן בלי לבדוק אם הוא נכון, שינה את הכתבה שלו לאחר שהראינו לעורכיו כי טעות בידם.

עיבד ותרגם מאנגלית: שלומי בן מאיר

למאמר זה התפרסמו 2 תגובות
Loading Gif... לפתיחת כל התגובות
  1. יפה. תודה שחזרתם לעסוק בתיקון ידיעות כוזבות ולקחתם הפסקה מרדיפות טפשיות (ולעיתים אף שקריות) אחר עיתון ארץ, היחיד שעוד עושה עבודת עיתונות אמיתית (גם אם לפעמים קצת שמאלנית, שזה מותר).

  2. יפה. תודה שחזרתם לעסוק בתיקון ידיעות כוזבות ולקחתם הפסקה מרדיפות טפשיות (ולעיתים אף שקריות) אחר עיתון ארץ, היחיד שעוד עושה עבודת עיתונות אמיתית (גם אם לפעמים קצת שמאלנית, שזה מותר).

הצהרת נגישות

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.
Ez accessibility wheelchair logo

נגישות