לסבתא ברווזיים

לרגל פורים אנחנו חוזרים אחורה לפדיחות היותר יפות של התקשורת. אל הסיפורים שבלעה ואל אלו שהמציאה – מקבץ הברווזים העיתונאים

  1. השרוף

נראה שאי אפשר להתחיל את המסע בלי להזכיר את הסיפור שהפך לאייקון. באפריל 2000 הזמר חיים צינוביץ, טווה לעצמו זהות בדויה – "השרוף". בכתבת השער שהוקדשה לו במוסף '7 ימים' של ידיעות אחרונות הוא תואר כמי ש "חי כנווד מגיל צעיר, הפך למשותק כשנפל מפיגום ונשרף מאוחר יותר בהתפוצצות בלון גז – הוא חי במקלטים ובחורבות… ומצא במוזיקה נחמה".

נראה שלא היתה טרגדיה אחת שצינוביץ פסח עליה כשיצר את סיפור הכיסוי.

%d7%94%d7%a9%d7%a8%d7%95%d7%a3

בתוכניתו של יאיר לפיד כמה שבועות מאוחר יותר נחשף צינוביץ כשקם מכיסא הגלגלים, עמד מול הקהל, הוריד את המסכה ואמר:

רצינו …להאיר את הזרקור לגבי השיטה – יש איזשהו מנגנון שמפריד בין האומן לבין הקהל שלו. מפיקים וחברות תקליטים ועיתונאים ורדיו וטלוויזיה שכל מה שמעניין אותם החיטוט בלא חשוב, החיטוט בחיצוני ולא בפנימי, לא במסר, לא ביצירה, אנחנו בסך הכל השתמשנו בכלים שלהם

  1. החטיפה בדיסניוורלד

"זה באמת נשמע כמו אגדה אורבנית, אבל בפסח האחרון זוג הורים ממרכז הארץ, נוסעים עם שני הילדים שלהם לטיול בדיסניוורלד.  באיזשהו שלב באחד התורים הם מסתובבים לאחור ופתאום הם רואים שהילדה בת ה-9 נעלמה" – את הסיפור הזה, מביאה סיון כהן במהדורת החדשות המרכזית של ערוץ 10, באפריל 2012. כהן מתארת כיצד ההורים הונחו על ידי כוחות הבטחון לחפש את הנעליים של הילדה, וכיצד בסוף – כשמצאו אותה גלוחת ראש, מסוממת בבגדים שונים – הנעליים, באורח פלא דווקא הן היו סימן ההיכר. במהלך הדיווח שילבה כהן מידע ש"מספרים לנו ההורים".

האתר 'לאטמה' חשף אז כי מדובר באגדה אורבנית שמסתובבת שנים ברשת וגם מחוץ לרשת. איכשהו, האגדה עשתה דרכה היישר אל מהדורת החדשות המרכזית (ובעקבותיה אגב,  גם לאתרים נוספים).

%d7%93%d7%99%d7%a1%d7%a0%d7%99%d7%95%d7%95%d7%a8%d7%9c%d7%93

  1. גדי וילצ'רסקי

השנה היא 2011, ימי המחאה החברתית. שידורים חיים מהמחאות ברחבי הארץ הם עניין שבשגרה. בערוץ 1 מראיין יאיר ויינרב את גדי וילצ'רסקי, "מיוזמי המאבק ומנהיג המאהל בחיפה". ויינברג שואל את ויצ'רסקי האם אנשי המאבק הגדילו את כוחם, וְוילצ'רסקי, חמוש בחולצה עם הסיסמה הבלתי נשכחת "חיפה לחיפאים" צועק במגפון אמירות שונות ומשונות. כך למשל:

גברת תצאי מהמים, הילד עם הגלגל, הילד עם הגלגל

אילה חסון, כמה פעמים צריך להגיד לך לברוח משובר הגלים

%d7%92%d7%93%d7%99-%d7%95%d7%99%d7%9c%d7%a6%d7%a8%d7%a1%d7%a7%d7%99

מי שעמד מאחורי הדמות "גדי וילצ'רסקי" הוא הסטנדאפיסט עידן מור. חודש וחצי לאחר מכן הוא אמר  ל'זמן תל אביב':

זה לא שישבתי בבית ותכננתי איזו תכנית פעולה. הלכתי להפגנה בתור גדי, עם חברים ומצלמת וידאו ביתית, ועשיתי שטויות. במקרה חבר שלי תפס את יאיר מערוץ 1 ואמר לו שהוא צריך לראיין אותי כי אני אחד ממארגני המחאה וזה תפס. יש משהו מאוד לא מוגדר במחאה הזו. אין פה דרגות וראש המחאה לא מסתובב עם שני פלאפלים. כל אחד מוחה על משהו אחר, ולכן כל אחד יכול להיות מנהיג של מחאה. זכותו של גדי להרגיש שהוא מנהיג את המחאה שלו

  1. כלב במדי קצין

אייטם ששודר במהדורה המרכזית של ערוץ 2 עסק ב"יחסים המעורערים בין הימין הקיצוני לבין צה"ל". אוהד חמו, כתב הערוץ, הביא ראייה מהזירה האינטרנטית: תמונה שבה נראה כלב במדי קצין.  "אני חושב שהמסר מאד ברור", אמר אז חמו.

אלא שבעקבות חשיפה של גולש באתר 'רוטר' התברר ש"תמונת ההסתה" של הקצין במדי צה"ל היא תמונה הומוריסטית של כלב בתחפושת קצין שהסתובבה כבר כמה שנים ברשת. למחרת שודרה הבהרה בערוץ 2.

%d7%9b%d7%9c%d7%91-%d7%91%d7%9e%d7%93%d7%99-%d7%a7%d7%a6%d7%99%d7%9f

  1. פאטמה הסטנדאפיסטית הבדואית

ב-2013 התפרסמה ב'ידיעות אחרונות' כתבה על פאטמה, הסטנדאפיסטית הבדואית הראשונה "אם ל-17 שחיה בפחון עם בעלה ושלוש נשותיו הנוספות". האתר 'גלובס' חשף כי מדובר בדמות של השחקנית גילה צימרמן, דמות שצימרמן פשוט לא הסירה מעליה כל הראיון.

"חיפוש קל בגוגל מגלה כי צימרמן מופיעה כ'פאטמה' כבר שנים", הוסיפו ב'גלובס'. הכתב צחי כהן פוטר מאז מ'ידיעות אחרונות', תבע את צימרמן ואת העיתונאי מושיק טימור שלטענתו סייע לה, וכעת העניין מצוי בהליכים משפטיים.

  1. רוק של חתולים

"יש לי קצת נשירה מקדימה, רוק של חיות ידוע כעוזר, בעיקר של חתולים, ולי יש שני חתולים. אני מורח על השיער מים עם טיפה סוכר ונותן להם ללקק את השיער. זה מאוד יעיל, הנשירה הפסיקה"

"גיליתי את מדיטציית הטלוויזיה – שם את הטלוויזיה על ערוץ האופנה ובוהה"

"התעמלות אני עושה בתוך המיטה – אני שוכב על הגב ושם רגל ימין על רגל שמאל חצי שעה"

אלו רק חלק מהרגלי הטיפוח שחשף השחקן שרון אלכסנדר במסגרת מדור במוסף הבריאות  של 'ידיעות אחרונות'.

את הרגלי הבריאות והטיפוח של אלכסנדר ניתחו מיטב המומחים. "לשרון יש כמה הרגלי טיפוח תמוהים", העירה (בצדק) אחת מהם.

אז האם דבריו של אלכסנדר נאמרו ברצינות?

כך הוא אמר לאתר 'העין השביעית': "אין גבול לכמות השטויות שאפשר להאכיל את התקשורת והיא תבלע את זה ואפילו תגייס צוות מומחים שינתחו את המרק האדיוטי שבישלתי להם".

%d7%a9%d7%a8%d7%95%d7%9f-%d7%90%d7%9c%d7%9b%d7%a1%d7%a0%d7%93%d7%a8

  1. צוקרברג מגיב לארדן

בעיצומו של גל הטרור התראיין השר לבטחון פנים גלעד ארדן ב'פגוש את העיתונות' וטען כי "חלק מדם הנרצחים על ידיה של פייסבוק". ארדן האשים את פייסבוק בכך שהיא לא חוסמת תכנים מסיתים. נראה שגם ארדן הופתע מאד לגלות ב'מעריב' את תגובתו של מארק צוקרברג בכבודו ובעצמו. צוקרברג, באנגלית קלוקלת, הצר על כך שהשר פנה למחוזות השיימינג. תגובתו של מנכ"ל פייסבוק לשר מישראל שולבה בכותרת המשנה.

התגובה של צוקרברג היתה תגובה מפוברקת של אושיית הרשת, רז ציפריס. "מעולם לא הייתי כל כך גאה בעצמי ומבויש מהעיתונות המודפסת", הוא כתב.

%d7%a6%d7%95%d7%a7%d7%a8%d7%91%d7%a8%d7%92

  1. צרצ'יל – "מיזנטרופ ושובניסט"

סמוך לבחירות בארצות הברית, הקריאה שרה ב"ק ברדיו 'גלי ישראל', ציטוט ממאמר שנכתב לכאורה בעיתון 'הארץ' לאחר מינויו של צ'רצ'יל לראש ממשלת בריטניה ("בריון מילולי, שובניסט, מיזנטרופ, כוחני, גס רוח" ועוד). ההקבלה למינויו של דונלד טראמפ היתה ברורה. אלא שבדיקה שלנו בארכיון העלתה שמדובר בציטוט מפוברק והדברים שנכתבו על ידי 'הארץ' ב-1940 הפוכים בתכלית ("אדם המוכשר ביותר להנהלת המלחמה", "המחונן בכשרון התפיסה וההחלטה המהירה").

מאוחר יותר הודה אושיית הרשת  אסף וול, שהוא שהפיץ את ה"ציטוט" אותו בדה מלבו, והגדיר את האירוע כ"בדיחה שיצאה משליטה".

  1. מיידי האבנים מבקשים סליחה

"פלסטינים מחוסאן התנצלו בפני תושבי בי"תר עילית ואף הציעו לפצות את מי שנפגע מהם, בישרה הכותרת באתר ערוץ 20. הכתבה היוותה "פולו-אפ" לכתבה אחרת ב'כיכר השבת'. באתר 'וואלה' דווח כי הדיווח התברר כ"מתיחה פנימית ששותפה בקבוצות וואצאפ של מתנחלים" ובערוץ 20 הסירו את הכתבה מהאוויר.

%d7%a2%d7%a8%d7%95%d7%a5-20

     10. "האיש של בנט"

ואיך  אפשר בלי להזכיר את פתיחת מהדורת ערוץ 10 לפני כחודש.

ספי עובדיה דווח כי בנו של מחבר דו"ח צוק איתן הוא פעיל פוליטי בולט, שהתמודד על "ראשות פורום הצעירים של המפלגה" ומגדיר עצמו כ"איש של בנט".

מעט זמן לאחר השידור התברר כי מדובר בכרזה מזויפת –  פרודיה שעשו עליו כמה מחבריו למשרד פרסום שבו עבד בעבר.

"אנו מבהירים בזאת שדורון לא רץ וכל הקמפיין הוא פרי דמיוננו הקודר והמעוות", כתבו חבריו בדף הפייסבוק הסאטירי לאחר הפרסום בערוץ 10, "עם זאת, אנו בהחלט היינו רוצים לראות אותו רץ. הקלוריות לא הולכות לשום מקום וצריך כבר לעשות עם זה משהו".

%d7%94%d7%90%d7%99%d7%a9-%d7%a9%d7%9c-%d7%91%d7%a0%d7%98

%d7%91%d7%a8%d7%95%d7%95%d7%96%d7%99%d7%9d2

למאמר זה התפרסמו 0 תגובות

הצהרת נגישות

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.
Ez accessibility wheelchair logo

נגישות