'הארץ': אנטישמיות משמאל אינה אנטישמיות

זו המסקנה העולה מהמתקפה של העיתון נגד הגדרת האנטישמיות המקובלת בעולם

בתמונה: אדם ריגה, פעיל BDS מקנדה שנעצר לאחרונה במונטריאול לאחר שהשחית בית כנסת ותכנן להצית אותו ובית ספר יהודי. מקור: https://twitter.com/StopAntisemites/status/1349896238511095810

מעל דפי 'הארץ', קוראת חברת המערכת הבכירה נעה לנדאו, לשקול מחדש את הגדרת האנטישמיות של IHRA, היא הברית הבינ"ל לשימור זיכרון השואה. ההגדרה, לפי לנדאו, אינה משרתת את המטרה לשמה נוצרה, לסייע במאבק באנטישמיות; במקום זאת, היא מנוצלת לרעה על ידי ממשלת ישראל, אשר משדלת מדינות וארגונים לתמוך בה.

ההגדרה, אליבא דלנדאו, "שנויה במחלוקת פוליטית חריפה", "מתעתעת", "פוליטית" ומעוררת "דאגה מפני פגיעה בחופש הביטוי הפוליטי באופן המאפשר לתייג ביקורת נגד מדיניות ישראל כאנטישמיות".

האמנם? הגדרת העבודה לאנטישמיות של IHRA מגדירה את האנטישמיות כ"תפיסה מסוימת של יהודים, שיכולה לבוא לידי ביטוי כשנאה כלפי יהודים". לאחר מכן ההגדרה מספקת כמה דוגמאות, אשר המשמעות של חלקן היא זיהוי אנטי-ציונות כאנטישמיות: למשל, הכחשת זכותו של העם היהודי להגדרה עצמית או יישום סטנדרטים כפולים כלפי ישראל. אך ההגדרה מציינת במפורש כי "ביקורת על ישראל הדומה לזו הנמתחת נגד כל מדינה אחרת לא יכולה להיחשב אנטישמית".

למרות שם המאמר שלה, "הנזק הישראלי למלחמה באנטישמיות", נעה לנדאו לא מספקת ולו דוגמא יחידה לנזק שנגרם עקב ההגדרה; ועל אף שהיא טוענת שהמאבק באנטישמיות החדשה הוביל ל"העצמת תנועת BDS" [תנועת החרם נגד ישראל], לנדאו לא מספרת באיזה אופן בדיוק התנועה יותר עוצמתית כיום משהייתה ב-2016, ערב אימוץ ההגדרה.

בניגוד לרושם שלנדאו מנסה ליצור, IHRA והגדרת האנטישמיות שלה אינן יוזמות ישראליות, ואנשי הברית אינם נאמני ממשלת נתניהו. היא הוקמה לפני כ-20 שנה על ידי ראש ממשלת שוודיה מהשמאל יירן פרסון, וכיום חברות בה 34 מדינות. יו"ר הכבוד של IHRA, פרופ' יהודה באואר, מפרסם דרך קבע מאמרים ב'הארץ' בגנות נתניהו וממשלתו.

נשאלת השאלה, מדוע ב'הארץ' נזעקים למחות נגד ההצהרה המהווה כלי חשוב במאבק באנטישמיות על כל גווניה?

במערכת העיתון נואשו זה מכבר מהסיכוי שהחברה והפוליטיקה בישראל ישתנו לכיוון שתואם את טעמם. תקוותם, כפי שכתב לפני כמה שנים המו"ל עמוס שוקן, טמונה בעידוד לחץ חיצוני שיוריד את ישראל על ברכיה.

במאבק הזה, החיילים המסורים והנאמנים ביותר תמיד היו אנשי שמאל אנטי-ציונים, שאיבתם לישראל אינה פחותה משנאת היהודים של האנטישמיות הקלאסית. הבעיה עם הגדרת האנטישמיות של IHRA, לפיכך, נובעת מכך שהיא מאפשרת לקרוא לבני הברית של 'הארץ' בשמם ולהוקיע אותם כאנטישמים.

אין זה מקרה שנעה לנדאו, כמו יתר המוחים נגד ההגדרה של IHRA, אינה מעזה להציע הגדרה חלופית לאנטישמיות, טובה יותר לשיטתה. כל הגדרה שכזו תעשה אחד משני דברים:

או שתכלול רבים מפעילי החרם נגד ישראל ותוקיע אותם כאנטישמים; או שתחשוף את מניעיהם של לנדאו ויתר הטוענים נגד ההגדרה, בכך שאת האנטישמיות שבאה מצד שמאל של המפה הפוליטית, היא תנקה מכל אשמה.

למאמר זה התפרסמו 1 תגובות
Loading Gif... לפתיחת כל התגובות

הצהרת נגישות

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old. Richard McClintock, a Latin professor at Hampden-Sydney College in Virginia, looked up one of the more obscure Latin words, consectetur, from a Lorem Ipsum passage, and going through the cites of the word in classical literature, discovered the undoubtable source. Lorem Ipsum comes from sections 1.10.32 and 1.10.33 of "de Finibus Bonorum et Malorum" (The Extremes of Good and Evil) by Cicero, written in 45 BC. This book is a treatise on the theory of ethics, very popular during the Renaissance. The first line of Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", comes from a line in section 1.10.32.The standard chunk of Lorem Ipsum used since the 1500s is reproduced below for those interested. Sections 1.10.32 and 1.10.33 from "de Finibus Bonorum et Malorum" by Cicero are also reproduced in their exact original form, accompanied by English versions from the 1914 translation by H. Rackham.
Ez accessibility wheelchair logo

נגישות